Gæst i radioprogrammet på P5 om jul i Storbyen

Jeg var så heldig, at jeg fik lov at deltage i jule radioprogrammet på P5, med René Sabro. Her fik jeg lov at fortælle om byer der er spændende ved juletid. Dette indlæg er et resume af det jeg fortæller i interviewet.

I programmet fortalte jeg om:

Tre julebyer jeg har besøgt

Jeg har været i en del julebyer, men der er særligt tre af dem jeg gerne vil fremhæve. Det bliver en lille historisk julerejse fra en lille by til en storby. Byerne er:

 • Den gamle by i Aarhus – jul som i gamle dage
 • Lübeck – blanding af gammel middelalderagtig by med klassisk tysk jul
 • Hamborg – moderne storby med moderne jul

Den gamle by i Aarhus

jul i den gamle by
Bageren i den gamle by er altid et hit – særligt ved juletid. Foto: den gamle by

Det er ikke kun Aarhus by der er smuk ved juletid – det er “Den Gamle by” også. Det er nærmest en lille by i byen, som ved juletid, omdannes til en historisk juleby. I den gamle by, kan man se, lære og smag på julen gennem flere 100 år. Det er nærmest et levende julemuseum.

Folk er klædt ud og lever sig ind i roller som man så i gamle dage. Så når man går rundt i de gamle brostensgader – så føles det som at være tilbage i tiden og opleve julen som den var engang. Det er helt vildt sjov og spændende, at se hvor den danske julekultur kommer fra.

Så besøger man den gamle by i Aarhus, så nyd at det bare er mega hyggeligt at gå rundt og opleve byen og bare lade sig rive med af julestemningen.

Vores børn elskede det virkelig – særligt de gammeldags æbleskiver var et hit. I øvrigt, bliver man træt i benen, kan man desuden tage en tur i hestevogn.

Den gamle by i Aarhus er virkelig et besøg værd for stor og små.

Jul i Lübeck

lubeck jul
Holstentor i Lübeck © LTM

Vi havde en fantastisk juletur til Lübeck. Selve midtbyen, husker jeg nærmest som en lille ø – men kommer ind på. Det leder tankerne hen på en tidligere middelalder by.

Byen kalder sig selv for ”Det magisk julemarked”. Det mærker man tydeligt – når man går rundt i den gamle bydel. Vi gik rundt mellem mange små julemarkeder i gader, på torv og i baggårde. Her oplevede vi julemarkeder med forskellige emner bl.a. brødrene grimms eventyr bliver fortolket, små basarer, juleboder med rummer alt fra mad, gluhwein og hjemmelavet julepynt.

Så besøg Lübeck ved juletid, hvis du vil opleve en historisk by som emmer af moderne klassisk tysk julehygge. Det er en by der rammer alle aldre, for der er både noget at se for voksne og børn.

Jul i Hamborg

hamborg ved juletid ved alster søen
Juleboderne langs Alster søens bred. Pariserhjulet er helt til højre i billedet.

Da vi var i Hamborg, oplevede vi en mere moderne jul storby jul. Der var flere markeder rundt omkring i byen som emmer af jul og hygge.

Særligt ved Rådhuspladsen i Hamborg, er der enormt flot og hyggeligt. Her er mange små boder, madsted. Her kan man købe alt fra julepynt, keramik, lokale madretter, bier von fass, Gluhwein mv.

Hvis man går ned til den store Alster sø (ikke langt fra Rådhuspladsen), kan man opleve flotte juleboder langs vandet og et lille pariserhjul som børnene elskede.

I Hamborg går man lidt fra sted til sted, og pludselig kommer man forbi en lille julebod der sælger Glüwein og pretzels. Det kan man så nyde ved nogle af de mange, små ildsteder med gløder, de har sat op, hvor man kan stå og varme sig. Det er hyggeligt, og særligt flot om aftenen.

Hamborg midtby er virkelig en by, der indbyder til ro og fordybelse og hygge. Man skal ikke have travlt bare slappe af.

Vil man opleve en lidt anderledes julestemning, så er der ved bydelen St. Pauli også et julemarked, nærmest midt på den berygtede Reeperbahn. Det afskiller sig lidt fra det øvrige Hamborg, men det er hyggelig og julet, dog i et mere voksent område.

Ved St.Pauli ligger også det store tivoli ”Hamburg Dom”, som ofte er i november til start december. Hamborg Dom er åbent 4 gange om året og den der er åbent om november/december er ”Winter Dom”. Det vil sige det er et stort tivoli i julestemning 😉

Julebyer der står på min ønskeseddel

Hvilke julestorbyer, kunne jeg godt tænke mig at besøge? Det spørgsmål stiller René Sabro i radioprogrammet.

Jeg kunne sagtens nævne mange flere byer end dem jeg nævner i programmet. For der er mange julebyer jeg gerne vil besøge, eks. Hyggelige London, smukke Berlin eller vilde New York.

Men jeg vil gerne fremhæve nogle af dem jeg tror der har mest charme, historie og julehygge – og selvfølgelig storbystemning.

Jul i Strasbourg i Frankrig

strasbourg ved juletid
Jul i Strasbourg er fantastisk flot

Strasbourg er den ene af Europas 2 store hovestader (den anden er Bruxelles). Byen kalder sig “Capital of Christmas”. Jeg Besøgte byen i sommeren 2021 og det er virkelig en fantastisk flot by. Af hvad jeg kan læse mig til, er den næsten mere flot ved juletid.

Strasbourg har en smuk gammel bydel, som de virkelig bringer i julestemning i december. Det er både huse, gavle, butikker og gågader der er helt vildt pyntet. Så der er vist lys, boder, julehygge og stemning overalt.

I Strasbourg har i øvrigt, vist et af de ældste julemarkeder i Frankrig – det er omkring 400 gammel. Så der er masser af traditioner og historie i den skønne by.

Jeg kunne vildt godt tænke mig, at nyde de udsmykkede huse, den franske julehygge, i den historiske hovedstad – det står højt på min ”julestorby ønskeseddel”.

Jul i Prag

prag smuk med juleby
Prag er uden tvivl en af de flotteste julebyer

Den smukke tjekkiske hovedstad – emmer bare af hygge og romantik – særligt i juletid.

Byen er vist tidligere kåret at være den bedste Juleby og det er den mest julede by i Tjekkiet.

I hjertet af Prag i den gamle bydel, bliver der rigtig pyntet til jul og den danner centrum for julen. Særligt det store flotte torv i den gamle by kaldet ”Old town square”, skulle være enormt flot op til jul. Her er stemningslys, smukke træboder, streetfood og et kæmpe juletræ (hentet i de Tjekkiske skove).

På markedet kan man vist få det lokale ”Hot Wine”. Det er en krydret varm vin, lidt a la vores gløgg.

I øvrigt kan man også lige gå ind og sige glædelig jul, til den store dansker Tycho Brahe, som ligger begravet – lige midt i julehjertet af Prag.

Jul i Helsinki

Den finske hovedstad Helsinki, kalder sig for ”Julens by – en by der er skabt til jul

Så byen må kunne et eller andet, når det kommer til jul. Finnerne mener jo også, at julemanden kommer fra Finland – så måske der er noget om det med julens by.

Selve midtbyen i Helsinki, bliver rigtig flot udsmykket og oplyst af mange flotte julelys. Ved kirkerne skulle der vist udenfor stå kor synger julesange. Så bliver det da ikke meget mere julet.

Generelt er der vist bare juleliv i Helsinkis gader i december måned. Det er nemlig noget med at selve juleaften, vist meget stille – så finnerne fester og hygger vist rigtig meget i måneden op til juleaften.

Det er i øvrigt måske et af de eneste storbyer, hvor man kan opleve rigtig sne samtidig med julemarkeder. Der plejer at være en rimelig stor chance for sne i december måned i Helsinki.

Andre spændende julebyer kan være:

 • Basel, Schweitz
 • Dresden i Tyskland
 • Berlin, i Tyskland
 • Wien, i Østrig

Gode råd til besøg i en julestorby

dredsen fantastisk juleby
Dredsen er fantastisk ved juletid

Her får du nogle af mine gode råd til at besøge storbyer og store julemarkeder. Nogle giver måske mening for dig, og andre gør ikke.

 • Undgå evt. weekender – Hvis du kan så overvej om du kan undgå at besøge julemarkederne i weekenderne, for der kan være mange mennesker i særligt i storbyernes populære julemarkeder. Eksempelvis det store julemarked ”Gendamermarkt” i Berlin, hvor der er flere millioner besøgende om året. Mange steder, der lige så meget i hverdagene på julemarkederne, som der gør i weekenderne.
 • Oplev julemarkederne både om dagen og om aftenen. Det er to vidt forskellige oplevelser, alt efter om det er dag eller nat. Om dagen, ser man lettere de små detaljer, men man særligt om aftenen får fuld effekt af alle de mange smukke julelys. Et eksempel er ”Jul i Tivoli i København” – det er nærmest to forskellige juleoplevelser, alt efter om det er dag eller aften. Begge tidspunkter er rigtig flotte. Det samme er gældende ved julemarkederne.
 • Undersøg hvad der sker i byerne. Storbyernes julemarkeder er ofte ret store – og der er kan være rigtig mange besøgende. For nogle kan det være overvældende med alle de turister – så undersøg hvad byen ellers har at byde på af andre juleting. Eksempelvis i Dredsen laver teatret juleforestillinger – det kan være sjov og anderledes at opleve julen sådan. Held lavpraktisk kan du google den by du vil til – og så finde en god guideside der beskriver byen. Det kan være her på StorbyGuide.dk, en anden rejse side eller måske en officielt turist side.
 • Mange tror at julemarkeder slutter den 23. december – men der er faktisk mange byer der har julemarkeder frem til nytår. Så hvis ikke du kan nå at besøge et julemarked i en travl julemåned, så har du evt. stadig muligheden. Så undersøg om den by du vil til, har åbent mellem jul og nytår også.
 • Vær nysgerrig og sørg for at have god tid. Ser du en oplyst baggård med julelys, som ser spændende ud – så prøv at gå derind. Storbyerne er ofte mere åbne ved juletid og der sker ofte små julearrangementer mv. rundt omkring. Så man kan være heldig at finde en fed oplevelse. Det prøvede jeg selv i Lübeck (mener jeg). Her fandt vi en lille oplyst baggård, hvor et orkester spillede julemusik. Det var super hyggeligt.
 • Sidste gode råd fra radioprogrammet, er at du skal læse om byen inden du tager dertil. Min guide ovenfor, er hvordan jeg har oplevet det og det kan være at markeder, byer mv. har ændret sig siden jeg har været der. Så google gerne lidt om byen inden du tager dertil. (Corona kan også have ændret i juleprogrammerne mv.)

Andre god råd:

 • Find evt. parkering inden du kommer. Nogle veje kan være afspærret ved julemarkeder. Alternativt, bo lidt uden for byen og tag offentlig transport. Det er et råd vi gerne ville have haft da vi var i Lübeck – det var ikke rigtig til at finde parkering i midtbyen.
 • Hold styr på børnene – der kan være mange mennesker.

HAR DU GODE RÅD – SÅ SKRIV DEM I EN KOMMENTAR NEDENFOR – TAK 😉

Del denne artikel
Mads Riberholt

Mads Riberholt

Jeg hedder Mads Riberholt og det er mig der skriver her på StorbyGuide.dk. At rejse er min helt store passion. Jeg elsker at komme ud i verden og opleve nye steder, kulturer og ikke mindst byer.
Mit mål med siden, er at gøre det let for dig at planlægge din rejse. Det gør jeg gennem spændende indlæg, anbefalinger af hoteller og seværdigheder, interviews og meget mere.

Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments