FAKTA OM ROM – dette skal du vide før din rejse

Jeg bliver ofte spurgt “hvordan er det egentlig i Rom” – det vil jeg forsøge at sætte lidt svar på i dette indlæg. Helt generelt, så er Rom fantastisk.

Hver gang du google efter de “10 bedste steder at besøge i verden“, vises Rom øverst på listen. Det er der en grund til. Som man siger ”Du kan besøge for Rom kunsten, men blive for arkitekturen”. Den italienske hovedstad er også hjemsted for en af ​​verdens rigeste kulturarv, hvor det meste er fra dens kejserlige fortid.

Dette er blot nogle af grundene til, at Rom er et perfekt feriemål. Der er dog mere i Rom, end man kan se. Det er sandt, Rom blev ikke bygget på én dag, og i årenes løb har hovedstaden været et af de mest besøgte steder på planeten.

Hvis du planlægger at besøge den italienske hovedstad, er der her nogle spændende fakta, du bør vide. Så fortsæt med at læse for at finde ud af mere.

Indhold:

  1. Roms historie
  2. Roms befolkning
  3. Arkitektur i Rom
  4. Er det dyrt at besøge Rom?
  5. Hvornår er det bedste tidspunkt at besøge Rom?
  6. Lufthavnen i Rom

1. Roms historie

forum romano rom
Fantastisk arkitektur og historie. Her er Forum Romano

Legenden siger, at Romulus og Remus, Mars tvillingesønner i 753 f.v.t., grundlagde Rom. Efter at have overlevet forladt i Tiberen og adopteret af en hun-ulv, rejste tvillingerne sig for at dræbe deres far. Senere dræbte Romulus Remus for at blive den første konge af Rom.

I det 8. århundrede f.v.t. begyndte det antikke Rom som en lille by. Senere voksede det til et imperium, der omfattede de fleste Middelhavsøer, Nordafrika, Europa, en større del af Vestasien og Storbritannien.

I disse områder var romerske sprog udbredt, blandt dem fransk, italiensk, spansk, rumænsk og portugisisk, alle afledt af latin. De vestlige alfabeter og kalendere blev også dem de dominerende.

Da Julius Cæsar kom til magten, blev Rom et sandt imperium efter 450 år med at være en republiknation. Efter Julius begyndte Augustus guldalderen for fred og triumf i Romerriget.

Men i det 5. århundrede begyndte A.D. Romerrigets position i verden at falde, en af ​​de mest dramatiske begivenheder i den menneskelige civilisation.

Rom, eller ‘Den evige stad’, som byen også kaldes, hjemsted for den romersk-katolske kirke, hvorfra Vatikanstaten opstod. Som et ægte verdensarvssted har Rom også tiltrukket en konstant strøm af besøgende hvert år.

I dag kan du slutte dig til de millioner af turister, der rejser til Italien for at nyde den pragt og lyksalighed, der følger med at være i den antikke by Rom. Vigtigst af alt kan du lære mere om kristendommens oprindelse, blandt andre interessante fakta om Rom.

2. Roms befolkning

befolkning i rom

Inden for de 496,1 kvadratkilometer i Rom, er der over 2,86 mio. indbyggere. Af denne grund er Rom den mest folkerige by i Italien og den tredje tættest befolkede i EU.

Roms hovedstadsområde huser ca. 4,3 mio. indbyggere. Cirka 10 % af de mennesker, der bor i Rom, er “ikke-italienere”. De fleste af immigranterne fra europæisk oprindelse, hvor de fleste er polske, albanske eller ukrainske. Det er altså en by med rig på nationaliteter og kultur.

Vatikanstaten, verdens mindste anerkendte uafhængige stat, ligger også i Rom, med en befolkning på omkring 800 mennesker.

Overordnet set har Rom en spændende kultur. Den travle storby lever i ærbødighed for sin fortid. Mange kulturer kom og gik gennem Rom og efterlod et evigt fodaftryk af kulturel mangfoldighed, fra mesterkunstnere til lærde mænd. Det opleves tydeligt når du går rundt i Roms gader.

3. Arkitektur i Rom

colosseum i rom
Colosseum i Rom

Med tiden udviklede den antikke romerske arkitektur i Rom sig til moderne, nutidig italiensk arkitektur. Det engang anerkendte epicenter for klassisk arkitektur har nu inkorporeret moderne design.

Du kan finde rester af de gamle bygninger, hvoraf nogle brugte mursten og beton i deres konstruktion. Seværdighederne er imidlertid de strukturer, der er dækket af guld og marmor dekorative temaer, især deres templer og offentlige bygninger.

Colosseum er et perfekt eksempel på gammel romersk arkitektur at se. Andre strukturer, du kan besøge, omfatter Pantheon, Trajan Market og Catacombs.

Generelt er Rom en ret lav by, i en klassisk stil med 5 etagers bygninger. Men Rom har også 3 skyskrabere ca. 100 meter høje. Peterskirken er den højeste bygning i Roms historiske centrum og strækker sig 135 meter over jorden. Torre Eurosky, ca. 152 meter i højden, er den højeste bygning i hovedstadsområdet.

4. Er det dyrt at besøge Rom?

Rom er ikke den billigste by at rejse til – men til gengæld er der fuld valuta for penge. For Rom er en af de storbyer i verdens med flest seværdigheder samlet samme sted. Du kan dog sagtens lave en billig rejse til Rom og omvendt kan du også virkelig blive forkælet på en luksus tur. Man siger at Rom ca. er 25% billigere at rejse til end New York. Men generelt hvis du er ude efter en billig storby ferie, så kan det gøres billigere end Rom (Eks. Prag eller Bulgarien).

Niveauet er dog meget lig Danmark, både hvad angår hoteller i Rom, shopping samt restaurant besøg.

I øvrigt en lækkert ting ved Rom, er at du her finder autentisk italiensk mad. Prøv eks. Du kan endelig få en bid indbagt pizza, carbonara, maritozzi og gelato.

5. Hvornår er det bedste tidspunkt at besøge Rom?

den spanske trappe i rom
Sommer ved den Spanske trappe i Rom

Vejret i Rom tilskynder til besøg hele året rundt. Du kan vælge at besøge Rom om sommeren og nyde din tur i en t-shirt. Alternativt kan du pakke en varm frakke og holde vinterferie i den italienske hovedstad.

Rom oplever middelhavsklimaet. Derfor er vejret i Rom relativt varmt. Der er ingen vinter i Rom, og det bliver ikke meget koldere end 5-10 grader om vinteren. Til gengæld er sommeren varm, tør og med temperaturer på op til 30 grader.

Alt efter hvilken ferie du ønsker, kan du vælge mellem de koldere eller varmere måneder.

I begyndelsen af ​​marts starter foråret, og vejret bliver bedre. Du kan også nyde nogle af romaernes forårsfestivaler, når du besøger. Eksempelvis sker der en masse, hvis du rejser til Rom i påskeferien.

Om sommeren skal du muligvis ændre din tidsplan til morgen og aften, fordi dagene er varme. Perioden mellem juni og august er den tørreste tid i Rom.

Efteråret begynder i september, med behagelige temperaturer at gå rundt om dagen og natten. Efteråret er også den mest regnfulde sæson i Rom. Men man kan sagtens holde eks. efterårsferie i Rom, for temperaturerne er fortsat ok.

Når du nærmer dig december, kommer vinteren snigende med lave, men stabile temperaturer. Temperaturerne går ikke ud over frysepunktet, så du kan (næsten) aldrig se snefald i Rom.

6. Lufthavnen i Rom

Du har sikkert stødt på talemåden om, at ’Alle veje fører til Rom.’ Det kan virke symbolsk, men Rom var engang i centrum for alle infrastrukturelle udviklinger.

I dag er det samme stadig tilfældet, hvor Rom er et centralt punkt, der forbinder til andre dele af landet via veje.

Der er 2 lufthavne, du kan flyve til i Rom. Det er:

  • Den interkontinentale lufthavn Leonardo da Vinci eller Fiumicino-lufthavnen, der ligger 28 km fra hovedstaden. Det er den primære lufthavn i Rom og den har over 43 mio. passagerer om året.
  • Ciampino-G.B. Pastine International Airport, beliggende nær ringvejen, 15 km fra hovedstaden. Dette er en sekundære lufthavn i Rom.

Afsluttende ord

Rom er fuld af historie, kultur og velsmagende mad. Hvis du ikke besøger byen, for den smukke antikke arkitektur samt moderne design, så kan du nyde oplevelsen af ​​at gp rundt i den engang største by i verden.

Derfor, når du planlægger de steder, du skal besøge i år, bør Rom absolut være øverst på listen.

Andre gode links om Rom:

Booking.com
Del denne artikel
Mads Riberholt

Mads Riberholt

Jeg hedder Mads Riberholt og det er mig der skriver her på StorbyGuide.dk. At rejse er min helt store passion. Jeg elsker at komme ud i verden og opleve nye steder, kulturer og ikke mindst byer.
Mit mål med siden, er at gøre det let for dig at planlægge din rejse. Det gør jeg gennem spændende indlæg, anbefalinger af hoteller og seværdigheder, interviews og meget mere.

Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments