Stor rejseguide til New York – Ophold, seværdigheder, hotel

Læsetid 12 min.

Der er mange oplevelser i New York og i dette indlæg vil vi se lidt nærmere på de mange muligheder byen rummer. Jeg har nemlig samlet alle de bedste råd til din New York ferie. Du vil bl.a. kunne læse om fly til New York, Transport, hvor skal man bo i New York og om de bedste oplevelser i New York.

New York kaldes ”The City that Never Sleeps”, hvilket er med god grund. Der er bogstaveligt talt altid er mennesker på gaden, åbne restauranter og kørende subway (metro). Afstanden til New York er stadig stor, men tilgængeligheden fra Danmark er blevet meget lettere. Det er også blevet billigere, da der er et meget større udbud af flyrejser til New York. Så læs endelig med i indlægget og bliv klar til din New York tur. Der er indsat links til de forskellige seværdigheder og oplevelser i New York – brug dem endelig – de kan spare dig tid og penge.

Indhold:

Fly til New York

Udsigt når du kommer med fly

Som skrevet er det blevet betydeligt lettere at rejse til New York end det tidligere har været. Lad os starte med at se på de muligheder, der er for at komme til New York fra Danmark. En direkte flyvning til New York er kun mulig fra Københavns lufthavn (2022), men jyderne kan dog stadig komme til New York på rimelig tid.

Det er SAS, der står for de direkte rejser til New York og overvejer du en tur kan det gøres ret billigt. Priserne starter ved omkring 1.500 kr. (2022) for en retur billedet, det er altså BILLIGT. Der er afgange flere gange om ugen – så det burde være muligt at finde en billet der passer dig.Ønsker du at rejse til New York fra Jylland kræver det en mellemlanding, og prisen er en lille smule dyrere end fra Københavns Lufthavn. Fra Billund koster en returbillet til New York kun 2.250 kr. med Lufthansa (2022). På trods af en mellemlanding i Frankfurt klares turen på ca. 11-12 timer til New York. Det betyder at rejsen til New York tager ca. 1½ time længere, når der flyves fra Billund i forhold til Kastrup. Lufthansa flyver turen hver dag, men du have fat i de billigste billetter findes disse typisk i hverdagene fra mandag til torsdag.

Hvordan kommer fra Lufthavnen til Manhattan

SAS flyver til New Ark Liberty (EWR) lufthavnen mens Lufthansa flyver til begge lufthavne. I forhold til afstanden til centrum betyder det ikke så meget, hvilken lufthavne i New York, der flyves til. Afstanden til Manhattan er rundt regnet 30 minutters kørsel fra begge, dog meget afhængigt af trafikken. Fra terminalerne i JFK er der AirTrain til Jamica Station og Howard Beach station, hvor fra der kan skiftes til bus tog eller metro.

Den lette måde, at komme til Manhattan er at bestille transport inden du ankommer. Så står der en chauffør klar til at køre dig til dit hotel. Det er måske lidt dyrere end at taget toget – men det er til gengæld en let måde at komme til din destination. Hvis du eks. ankommer sent om aftenen, så kan det faktisk være meget rart, at du ikke skal finde rundt i byen selv. Du kan bare kan sætte dig ind i taxaen og blive kørt til din destination.

Den hurtigste måde (ud over privat transport) at komme til Manhattan er via Jamica Station videre mod Long Island Rail Road. Turen tager rundt regnet en halv time og koster godt 100 kroner. Med Subway kan turen gøres til det ca. det halve, men til gengæld er rejsetiden den dobbelte. I New Ark er der ligeledes AirTrains der samler op ved terminalerne. Herfra kører de videre til lufthavnens station, hvor fra det er muligt at tage tog eller Express bus.

Hvornår skal man rejse til New York

New york vintertid med sne

En rejse til New York kan så afgjort foregå hele året, men der vil selvfølgelig være fordele og ulemper ved de forskellige rejsetidspunkter. I forhold til priser for overnatning i New York er det heller ikke helt lige meget, hvilken årstid du vælger til din rejse.

Rejse til New York i foråret

Lad os starte med at se på vejret i foråret, hvor der allerede fra marts kan forventes behagelige temperaturer til en storbyferie. Temperaturen ligger som regel omkring 10-15 grader fra slutningen marts. Efterhånden som kalenderen nærmer sig maj vil temperaturen stige til 15-20 grader. I starten af foråret kan vejret, præcis som i Danmark, være lidt uforudsigeligt og omskifteligt. Det betyder at der skal tøj med til lidt af hvert og ellers er der en god undskyldning for at shoppe lidt ekstra. Regnmængden for New York er rimelig stabil henover året, idet der månedligt falder mellem 85-102 mm regn. Der kan i gennemsnit forventes 25-27 regnfrie dage hver måned, så der ret god sandsynlighed for at opleve ideelt vejr til at se New York.Rejse til New York om Sommeren

Sommeren i New York ligner generelt den vi har i Danmark om end den er lidt varmere end vi generelt oplever i Danmark. Generelt set vil man på en sommerrejse til New York opleve, at der også vil være god mulighed for at se byen uden at svede alt for meget. Luftfugtigheden kan blive det største problem, da denne i New York til tider kan være ret høj. Høj luftfugtighed kombineret med høje temperaturer vil gøre det anstrengt at skulle bevæge sig for meget rundt. Så det er vigtigt at huske, hvor meget New York har at byde på af indendørs aktiviteter. Sommeren er højsæson for rejser til New York, så igen er det værd, at huske priserne på hoteller og andre overnatningsmuligheder stiger i sommerperioden.

Rejse til New York i Efteråret

Efteråret byder på behageligt vejr med temperaturer på over 20 grader i september. Selv i november kan der forventes temperaturer i nærheden af 15 grader. Rent vejrmæssigt gør det efteråret ideelt til en rejse til New York. De lavere priser taget i betragtning, så kan det være en overvejelse værd, hvis det er muligt at rejse i løbet af efteråret.

Rejse til New York om Vinteren

Vinteren i New York kan byde på koldt vejr med is og sne. Dog ligger New York tæt på havet, hvilket som regel sikrer mod meget lave temperaturer. December er lidt lunere end januar og februar, hvor der ofte vil være frostgrader. I december kan der forekomme lune dage, hvor vejret kan snige sig op på tocifrede temperaturer. Så det er oplagt, at kombinere en rejse til New York med en god omgang juleshopping.

Hvor skal man bo i New York – bydele i New York

Manhattans gader
Midt i Manhattan

Hvor skal man bo New York når man besøger byen? Vi starter med at se lidt på hvordan New York er delt op i forskellige bydele. Overordnet er byen opdelt i fem forskellige dele. De hedder the Bronx, Brooklyn, Queens, Staten Island og selvfølgelig den legendariske bydel Manhattan. De enkelte dele af New York har hver deres karakteristika, aktiviteter og seværdigheder, der kan være en oplevelse værd.

Vi starter med Manhattan. Da det er her langt de fleste vælger at bo, når de rejser til New York, da det centrum af byen og her den kendte skyline findes. Bor du i Manhattan er du tæt på mange af de fine oplevelser i New York.

Manhattan er inddelt i fire områder:

  • Midtown
  • Upper East Side
  • Upper West side
  • Down Town

Midtown

Midtown Manhattan time square
Midtown Manhattan – Time Square

I Midtown ligger hjertet af New York centreret omkring Times Square, hvor der altid er et pulserende liv og gang i den. Her er hotellerne dyre og det risikeres let at du kommer til at betale rigtig meget for meget lidt, da mange turister er nemme at lokke til. Området omkring Times Square byder på mange turistfælder, hvor der serveres dårlig mad til en alt for høj pris. Så pas på med at tage det første og det bedste når du er her.

Upper Town (Westside og Eastside)

Upper Town er delt, i henholdsvis West og East, på hver side af Central Park og her er det ikke lige meget hvilken side der vælges. West Side er et relativt roligt område i forhold til New York standarder, så det kan være oplagt, hvis I rejser som familie. Området indeholder en del beboelse, men der er dog stadig rig mulighed for at shoppe og finde gode restauranter. Den relativt store andel af beboelse og færre turister gør området både sikkert og faktisk også billigere at bo i. Så det er bestemt et oplagt valg, hvis I kan leve med ikke at bo i den mest pulserende del af byen.

Fra Upper West side er der mulighed for at gå til Central Park og forbindelserne med metroen mod Times Square er ligeledes rigtig gode. Hvor Upper West Side er et godt udgangspunkt vil jeg ikke anbefale East Side, da området både kan virke lidt kedeligt og samtidig dyrt. Området indeholder en række af byens museer og en række luksus butikker med kendte mærkevarer. Området er desuden den del af Manhattan er ringest forbundet med den øvrige af metrolinjer.

Som det fremgår af ovenstående, er metrolinjerne en vigtig ingrediens, når New York besøges. Derfor er det meget anbefalelsesværdigt, at bo tæt på en metrostation, når I booker en rejse til New York.

Downtown Manhattan

DownTown Manhattan med de velkendte gule taxi
DownTown Manhattan med de velkendte gule taxi

At vælge Downtown Manhattan kan være et godt udgangspunkt, når overnatning skal vælges. Det giver nemlig muligheder for overkommelige priser bedre. Samtidig er Downtown centralt placeret i forhold til at udforske resten af Manhattan.

I bydelen SoHo kan der opleves en alternativ New York stemning, idet der bor mange unge og typisk den mere kreative klasse. Området bugner af gode restauranter, gallerier, specialbutikker og natklubber. Så SoHo er helt sikkert et godt område, hvis der skal være gang i den. Desuden er området det perfekte udgangspunkt for at besøge resten af Manhattan. Downtown er ret smal og derfor samles mange metrolinjer relativt tæt på hinanden. Det gør det let at komme til resten af Manhattan herfra. Metrolinjerne løber udenom Central Park på henholdsvis West Side og East Side, så uanset, hvor du vil hen er Downtown et godt udgangspunkt.

Andre bydele i New York

Som nævnt tidligere er New York mere end Manhattan, så der er naturligvis andre muligheder for overnatning. Dog anbefales det, at I holder Jer relativt tæt på Manhattan, da det er her det sker. New York er også så stor, at et hotel langt fra Manhattan vil gøre det besværligt at få de store oplevelser. Desuden er der områder, hvor det simpelthen kan være for farligt at bo på grund af grupperinger, bander osv., der giver en høj kriminalitet.Både i Brooklyn, Queens og Bronx er der muligheder for at opleve andre spændende dele af New York. Områderne der ligger op til Manhattan i de enkelte bydele er efterhånden blevet populære på grund af de høje priser på Manhattan. Her kan man roligt bo. Som sagt skal man dog især efter mørkets frembrud være opmærksom på, hvor man bevæger sig hen, hvis I vælger at bo udenfor Manhattan.

Oplevelser i New York

En rejse til New York byder på mange tilbud, hvad angår seværdigheder. Det er det umuligt at nå det hele på en enkelt rejse, hvilket selvfølgelig bare er et argument for at komme afsted flere gange. Herunder er der et udpluk og der er også fundet nogle der egner sig godt, hvis I rejser til med børn. Der er mange flere oplevelser i New York end dem der nævnes – sidst i artiklen kan du klikke dig ind og se endnu flere ved GetYourGuide.

De bedste oplevelser i New York

Frihedsgudinden

Frihedsgudinden

Frihedsgudinden er jo New Yorks vartegn nummer et, hvilket gør det ekstremt populært blandt turister. Der er færgeforbindelse til Liberty Island. Det er her Frihedsgudinden står og det er muligt at gå rundt om eller endda komme få adgang til statuen. Men husk det kræver reservation lang tid i forvejen. Det er også muligt blot at komme på sejltur, hvor man ser statuen fra vandet. Er du i New York er det et must at besøge Frihedsgudinden (vidst du i øvrigt at der findes en rigtig mini udgave af Frihedsgudinden i franske Colmar)

Ellis Island

ellis island i new york

Ellis Island er et historisk vigtigt sted i New Yorks historie. Byen er sammensat er en uendelig mængde folkeslag og er i den grad multikulturel. Ellis Island var øen, hvor immigranter kom til inden de fik lov at rejse videre og blive lukket ind i mulighedernes land. Så øen er af historisk stor betydning, hvilket kan opleves på øens museum.

The High Line

En af de nyere og enormt populære oplevelser i New York, er “The High Line”. Det er en gammel højjernbane, der er nedlagt og lavet om til en “park” og gåtur. Det er en fantastisk oplevelse. Du går i 2-3 etagers højde på den gamle jernbane. Her har du en fin udsigt over byen. Samtidig går du rundt langs og tæt ved højhusene i New York. Det er specielt og virkelig fantastisk.

The High Line ligger i den vestlige del af Manhattan. Selve parken og gåturen er omkring 2,3 kilometer lang, og du kan gå turen på ca. 30 minutter.

“The High Line” starter ved 812 Washington St, New York, NY 10014 og slutter ved W 34th St, New York, NY 10001. Du kan komme op på “The High Line” ved de gamle tog stop, som findes flere steder langs turen. Du kan læse mere om turen på TheHighLine.org

Times Square

Time square i nre york
Time Square

Times Square kan måske ikke kaldes en decideret seværdighed, men hele området er en af de oplevelser i New York du skal se. For Time Square er hjertet af byen og imponerende med de adskillige neon skilte, der lyser op overalt. Området er fyldt med kunstnere, der udøver deres håndværk på gaderne i håb om at tjene til dagen og vejen. Der er altid fyldt med mennesker, så det kan være et hektisk område at opholde sig i forlænge af gangen, især med børn. Som nævnt før er området en magnet for turister og det bærer mange spisesteder præg af, da de ikke ligefrem serverer de største gastronomiske oplevelser.

Museum of Modern Art

Museum of Modern Art er som navnet antyder stedet, hvor moderne kunst kan opleves. Der er en stor samling af design fra hele verden og har du interesse for dette område er det helt klart et ”must see”. Stedet byder også på flere danske navne, der kan højne nationalfølelsen, når man er langt væk hjemmefra og ser noget dansk design.

Wall Street

New York stock exchange

Wall Street er måske en modsætning til det kunstneriske på Museum of Modern Art, da Wall Street er det finansielle centrum i byen. Det er her kapitalismen lever i bedste velgående. Den store tyr der stanger er områdets vartegn. Tyren er et symbol, der skal indikere bull-marked, hvilket betyder stigende aktiekurser og et billede med tyren er en klassiker. På Wall Street kan du også se verdens mest kendte børs – New York Stock Exchange.

Ground Zero

Ground zero i new york
Ground Zero

Ground Zero er et mindesmærke for tragedien den 11. september eller 9/11 som dagen også kaldes. De to tvillingetårn kaldet World Trade Center stod en gang som store monumenter og udgjorde en markant del af Manhattans skyline. Nu er der i stedet to huller i jorden, hvor i der strømmer vand og til minde om de afdøde står deres navne skrevet rundt i kanten. Et flot monument om en frygtelig tragedie, hvilket også præger stemningen omkring Ground Zero.

Empire State Building

empire state building i new york
Empire state building i midten af billedet

Empire State Building blev bygget i 1930 og var frem til 1972 verdens højeste bygning, hvilket den langt fra er længere. Den står dog stadig som et vigtigt monument i byen. Du har mulighed for at komme op i bygningen og nyde en fantastisk udsigt over byen. Især hvis vejret er klart, så har du en fantastisk udsigt. Så det er klar noget du skal unde dig selv – for udsigten fås næsten ikke bedre.

The Museum of the American Gangster

The Museum of the American Gangster er et lidt mindre kendt museum end det foregående, men det gør ikke oplevelsen ringere. Som navnet antyder giver dette museum et nærmere indblik i 1920’ernes vilde gangsterliv. Det er en af de spændende oplevelser i New York og bestemt noget du skal unde dig selv, hvis du synes Gangster livet virker spændende.

American Museum of Natural History

museum of natural history i new york

Natural History Museum er et spektakulært sted, hvor der er et kæmpe udvalg af forskellige udstillinger og masser af oplevelser. Stedet er også ideelt til børn, da de har mange forskellige aktiviteter, der foregår på et niveau, hvor de mindste kan være med. De har alt fra uudforskede verdenshave til store udstilling om dinosaurer. Det kan være en god ide at orientere sig på deres hjemmeside inden et besøg. For museet har så meget, at det kan være nødvendigt at udvælge det, der ser allermest interessant ud.

Central Park

central park new york
Central park

Central Park er storbyens åndehul. Her er det muligt at nyde en afslappende frokost mellem de mange oplevelser, der er i byen. Parken er med sine 3,5 km2 ganske stor og der er masser af plads til afslapning og leg for alle aldre. Parken byder på et væld af stier, så er løbeskoene med, er Central Park et udmærket sted at motionere.

Macy’s

Macy’s er New Yorks største indkøbscenter, hvor du kan få stort set alt og de fleste (måske især damer) kan sagtens bruge en hel dag her. Som turist er et godt lille tip at henvende sig i receptionen, da det ofte giver forskellige rabatkuponer. Samt muligheden for at få refunderet momsen. På nederste etage er der Bar & Grill, der byder på at fint udvalg af mad og drikke til overkommelige priser.

Outlet stores

Outlet stores skal nævnes nu hvor vi er i gang med at se på shopping. New York har nogle meget store Outlets, hvor der kan spares mange penge på de kendte mærkevarer. På Manhattan ligger Century21 Outlet og her findes naturligvis et stort udbud af mærkevarer. Men vil I have den helt store shoppetur skal I tage ud til Woodbury common Premium Outlets, der ligger 30 minutters kørsel i bus fra Manhattan. Her findes et udvalg på ca. 220 butikker med mærkevarer, der bl.a. tæller Dior, Gucci, Nike, Levi’s osv.

Helikopter tur over Manhattan

Helikopter tur med udsigt til Manhattan
Helikopter tur med udsigt til Manhattan

Du skal unde dig selv en helikopter tur i New York – det er virkelig en fed oplevelse. Det er ikke den billigste oplevelse i New York, men det er nok den du kommer til at huske bedst. For det er utrolig flot at flyve tæt på Frihedsgudinden, Manhattans skyline og Brooklyn Bridge.

Det er virkelig en oplevelse for livet.

Andre oplever i New York

Sponseret

Gode råd til New York rejse

Der er ikke en decideret pakkeliste på vej her, men der er et par ting, der kan være fornuftige at være opmærksom på i forbindelse med en tur til New York.

Først og fremmest er det vigtigt, at have styr på de rette tilladelser, når turen går til USA. Registrering i ESTA er meget vigtigt, da man uden registrering heri ikke kan rejse til USA. Der er dog ingen garanti for at komme ind i landet. For selvom ESTA-registrering er på plads, kan myndighederne stadig afvise rejsende i paskontrollen. Er du ikke dansk statsborger er det vigtigt at undersøge indrejsemulighederne, da personer fra flere lande ikke kan nøjes med ESTA, men skal søge visum. En registrering i ESTA er gældende i to år og skal søges mindst 72 timer før afrejse, men gør det dog i god tid. Reglerne kan dog løbende ændre sig ifht. dette indlæg. Så sørg altid for at være up to date på gældende regler og retningslinjer før dit besøg i New York.

Derudover er det selvfølgelig vigtigt at passet er gyldigt under hele rejsen. Der er dog ikke krav om gyldighedsperiode udover den tid rejsen til USA varer.

Skal du leje bil i New York, så kan det være fordelagtigt at gøre dette inden afrejse, da der typisk er lidt penge at spare.

Læs også: Guide til billeje

Selvom det kan være fristende at sikre sin kuffert med lås eller hængelås, så er det ikke anbefalelsesværdigt. For lufthavnspersonale er i deres gode ret til at tjekke bagagen og er der lås på brydes denne op, hvilket kan ødelægge både kuffert og lås.

Del denne artikel
Mads Riberholt

Mads Riberholt

Jeg hedder Mads Riberholt og det er mig der skriver her på StorbyGuide.dk. At rejse er min helt store passion. Jeg elsker at komme ud i verden og opleve nye steder, kulturer og ikke mindst byer.
Mit mål med siden, er at gøre det let for dig at planlægge din rejse. Det gør jeg gennem spændende indlæg, anbefalinger af hoteller og seværdigheder, interviews og meget mere.

Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments