Hvad skal man se i Lyon – Top 10 oplevelser og seværdigheder

Læsetid 10 min.

Der er mange oplevelser og seværdigheder i Lyon. For Frankrigs 3. største by Lyon, er en rigtig storby. Den er centrum for hele regionen og har et væld af unikke oplevelser og seværdigheder .

Indholdsfortegnelse

Fakta om Lyon

Lyon er en vaskeægte storby i Fransk regi. Byen er den 3. største by i Frankrig og har ca. 520.000 indbyggere. Så byen størrelsen gør at der er masser af ting at opleve i Lyon.

Lyon ligger lidt for sig selv i med næsten lige lang til de større byer Paris og Marseilles. Så Lyon er samlingspunktet og den klart største by i området – det giver byen storhed og gør at der næsten altid er liv og storbystemning i Lyon.

Byen er beriget med to store floder Saone og Rhone, de løber gennem byen. Faktisk løber Saone (efter ca. 475 km.) sammen med Rhone floden i Lyon. Selve Rhone floden er en kampe flod der starter i alperne og først slutter efter ca. 900 km. i Middelhavet.

Floderne opdeler Lyon i flere dele – men det er også med til at gøre det til en smuk by med fantastiske broer midt inde i byen.

Ud over at være en storby, er det også en gammel by. Så der er flere gamle bydele, med flotte bygninger, små snoede brostensgader og generelt bare hyggeligt.

Lyon (særligt i den gamle bydel) er meget kuperet, hvilket igen giver byen charme, når man kan se husene nærmest ligge i lag op ad skråningerne. Det er flot.

Hvor skal man bo i Lyon

oversigt over lyon
Udsigt over det centrale Lyon

Jeg anbefaler ved mindre storbyer, at bo centralt, så man bor så tæt på de mange seværdigheder som muligt. Dette skyldes ofte, at hvis byerne er mindre storbyer, som eks. Colmar og Strasbourg, så er transport muligheder ikke de bedste. Så bor du langt uden for centrum, så kan du komme til at bruge en del tid på transport.

Sådan er det ikke helt i Lyon – for her er der faktisk forholdsvis gode muligheder for transport. Der er både kabelbaner, busser, metro og ikke mindst cykelleje og elløbehjul leje.

Det gør at du godt kan bo lidt uden for centrum, uden at skulle bruge en masse tid på transport.

Vil du gerne bo i centrum af Lyon – synes jeg bestemt du skal gøre dette. Kortet nedenfor viser i store træk det centrale Lyon. Bor du omkring dette område – bor du forholdsvis centralt.

Shopping i Lyon

Special butik i lyon
Special chokolade butik i Vieux Lyon
shopping lyon
Shoppingcentret Galeries Lafayette i centrum af Lyon. Adresse: 42 Bd Eugène Deruelle

Når det kommer til shopping, kan man virkelig mærke at Lyon er en storby. Det betyder, at der er flere gode steder at shoppe i Lyon. Områderne er også forskellige mht. butikker.

Hvis du vil have en strøg tur, med mange butikker og kendte mærker – så er området omkring den store shoppegade Rue de la république, et godt bud på et shoppe sted. Selve hovedgaden er Rue de la république, som er en lang bred gade med mange butikker. Men generelt hele området omkring gaden, har samlet over 250 butikker. Så der er nok af butikker.

Du kan finde et kort over området her: Shoppegade i Lyon

Hvis vejret er lidt dårligt og du hellere vil finde et shoppecenter i Lyon – så kan du finde det 20 minutters gåtur fra Rue de la république. Her ligger Galeries Lafayette. I Frankrig er det generelt et kendt shoppingcenter (det ligger i flere byer). Galeries Lafayette er stor og har masser af butikker, cafeer, restauranter mv. det er et storcenter som man kender i Danmark (eks. Fisketovet i København.)

Du kan finde et kort over området her: Shoppecenter Galeries Lafayette Lyon

Et alterntiv til de storeshoppegade og shoppingcentre i Lyon, er at shoppe i Vieux Lyon. Her finder du de små gade og hyggelige torv. I denne bydel, vil du ikke finde de store kendte mærker – men i stedet små lokale butikker med eks. hjemmelavet chokolade, lokale håndværk mv. Det er hyggeligt og et alternativ til de større steder at shoppe.

Du kan finde et kort over området her: Shopping i den gamle bydel Vieux Lyon

Seværdigheder i Lyon

operahus i lyon
Opera hus i Lyon – fantastisk flot bygning. Adresse: 1 Pl. de la Comédie

Da byen er centrum for området, er der en masser af oplevelser og seværdigheder i Lyon. Men behøver ikke rigtig bevæge sig en hel masse uden for centrum, for meget er samlet i byen.

Men området omkring Lyon, har selvfølgelig også sine seværdigheder.

Nedenfor er beskrevet nogle af de bedste oplevelser og seværdigheder i Lyon.

Lyon City Pass – rabat kort

Du kan købe et rabat kort ”Lyon City Pass”. Det er beregnet til turister. Selve kortet giver dig gratis offentlig transport og adgang til flere af de større seværdigheder i byen.

Hvis du er i Lyon i flere dage, kan kortet være godt givet ud. For det kan spare dig for en del tid og penge. Er du kun i byen en enkelt dag, så er det nok ikke helt nødvendig – for det er begrænset hvor meget du når at se.

Cykelleje i Lyon – lej cykel eller løbehjul

løbehjul lyon
Cykel og løbehjul leje i Lyon

En anderledes men bestemt spændende måde at udforske Lyon på, er ved at leje en cykel eller et løbehjul.

Der er i byen flere steder, hvor du med dit kreditkort, kan leje el cykler eller el-løbehjul. Når du ikke vil leje den længere, afleverer du den blot ved et af stederne og tjekker ud. Det er ret let.

At leje en cykel eller løbehjul, giver dig store muligheder for at opleve en hel masse på kort tid. For du kommer hurtigt rundt, og får set en masse ting samtidig med at du suser afsted.

Lyon er en rimelig by at køre rundt i – men som i alle andre storbyer – så være forsigtig når du kører rundt.

Husk også at have et kort med dig – så du ikke farer vildt.

Vieux Lyon – den gamle bydel i Lyon

trappe vieux lyon
Smuk trappe i Vieux Lyon

Vieux Lyon er brosten, smalle gader og små hyggelig pladser. Bydel er et must at se hvis du er i Lyon.

Dette er bydelen hvor Lyon startede – det er det gamle Lyon. Det er ikke uden grund, at Vieux Lyon er optaget på UNESCOs verdens arvs liste – for det er et meget unikt sted.

Floden Saone, adskiller Viuex Lyon fra det øvrige Lyon. Fra du står i det nyere Lyon og kigger over på vieux Lyon, fornemmer du allerede historien. For i forgrund vil du se de historiske bygninger og bag dem, husene bygget videre op af skråningerne og til sidst den unikke La Basilique Notre Dame de Fourvière.

Når du er i Vieux Lyon, skal du blot gå rundt i de smalle gader, skøre trapper og nyde stemningen og de mange butikker. Man behøver ikke have en hel masse planer og ting man skal se – for bare det at gå rundt og nyde bydelen er en lille oplevelse i sig selv.

Der er i Vieux en masse restauranter og cafeer, så du kan sagtens sætte en hel dag af og samtidig få stillet din sult.

Butikkerne i Vieux Lyon er meget forskellige. Der er franske special butikker, kiosker og mindre kendte tøjbutikker. Det er ikke her du finder alle de store brand og mærkevarebutikker – men nogle er der selvfølgelig.

Til toppen af La Fouviere højen

Er du i Lyon er det næsten et must at tage op til den store høj, som nærmest danner den bagerste mur om Lyon.

Fra toppen er der en unik og smuk udsigt over det meste af Lyon.

Du kan enten vælge at gå til toppen fra bydelen Vieux Lyon. Det er en lidt hård tur, men på turne vil du opleve unikke sider af Lyon.

På toppen kan du både se et romerst amfiteater, den store basillica (som du kan læse om nedenfor), samt en hyggelig park.

La Basilique Notre Dame de Fourvière

notre dame i lyon
La Fourvière med Basilique Notre Dame på toppen

Den smukke højt beliggende Notre Dame de Fourvière kirke – er en kendetegn for Lyon. Den ligger majestætisk på højt lige bag Lyons gamle bydel Vieux Lyon.

Det er ikke den største kirke, men den er bestemt et besøg værd.

Selve området ved kirken har grøntområde, cafe og restaurant, butik og selvfølgelig kirken. Selve kirken kan du komme ind og se, men du kan også overveje at tage en tur helt op på taget af kirken. Fra taget af La Basilique Notre Dame de Fourvière, vil du have en fantastisk og enestående udsigt over det meste af Lyon.

Du skal bestille billetter til de fleste af de ting du vil prøve. Der er forskellige muligheder for at kombinere billetter. Det koster generelt ikke alverden.

Læs mere om et besøg, samt billetter på fourviere.org

Romersk Amfiteater – Théâtre Gallo Romain de Lyon

romersk teater i lyon
Gammel romersk amfiteater på Fourviére højen

På toppen af Fourvière højen, kan du gå på opdagelse i et gammelt romersk Amfiteater. Teatret er 108 meter i diameter, og har plads til 10.000 tilskuere. Det er velholdt og meget flot. Stedet er i dag åben for turister, ligesom det også bliver brugt til diverse kulturelle arrangementer.

Sammen med Amfiteatret, er det også museum, ruiner og generelt bare spændende ting at opleve.

Det er bestemt værd at gå forbi stedet. Det koster en entre – men det er forholdsvis billigt 7 EUR for en voksen (2021)

Læs mere om de romerske ruiner på Lugdunum.grandlyon.com

Guidede rundvisning i Lyon

palais de la bourse de lyon
Fantastisk flotte “Palais de la Bourse de Lyon” – en af de unikke bygninger, du sikkert kommer forbi på en guidet rundtur.

Lyon har mange år bag sig og en spændende historie. Den historie og de specielle steder i Lyon, kan være svære selv at finde.

Så det kan bestemt anbefales at tage med på en guidet tur rundt i byen. Guiderne kan fortælle og vise de specielle steder i byen. Men du vil givetvis komme forbi steder du ikke selv vil have fundet – så en guidet byvandring er altid en spændende ting.

Der er flere forskellige muligheder for emner og måder at komme frem.

Populære Guidede ture i Lyon (sponseret):

Parc de la Tête d’or (Park of the Golden Head)

En fantastisk stor park i midtbyen af Lyon, som er god til børn og voksne. Parken er faktisk en af de største byparker i Frankrig – så den er virkelig stor.

Det betyder at der er en masse at se.

Parken er et stort grønt område, som har botanisk have (Jardon Botanique de Lyon) – som er super flot at besøge. Der er også en sø, hvor man om sommeren kan leje en lille båd og sejle rundt.

Det er velbesøgt og flot park, som du bestemt kan besøge, hvis du trænger til at se noget andet end bygninger og højhuse.

For børn, er det særligt den gratis mini zoologiske, som ligger i midten af Parc de la Tete D´or. Der er forskellige dyr – eksempelvis okser, zebraer, forskellige aber, geparder og flere andre.

Du kan læse mere zoologiske have i Lyon på Zoo.lyon.fr

Selve parken kan du læse mere om på Loisirs-parcdelatotodor.com

Båd sightseeing i Lyon

lyon bro oplyst aften
Smuk at sejle en aften tur på floderne i Lyon

Lyon har store floder der opdeler byen – dem kan man selvfølgelig få en sightseeingtur på.

Jeg har fundet en tur, som tager en times tid. Her kommer du til at sejle på den store Saone flod.

På turen, vil en guide tage dig gennem noget af den 2.000 år gamle historie, mens i sejler igennem UNESCO verdensarv området. I vil komme forbi historiske renæssancebygninger i bydelen Vieux Lyon, se spetakulær arkitektur og generelt få fortalt spændende historier fra guiden. Historierne fra guiden vil tage dig igennem nogle af de forskellige tidsaldre Lyon har haft.

Vintur ved Lyon

Interesserer du dig for eller blot spektakulære landskaber – så kan en guidet vintur være noget for dig.

I det store område omkring Lyon, er der rig mulighed for at komme på en vintur. På en vintur, mødes du ofte med en mindre gruppe samt en guide, og bliver kørt rundt i den unikke franske regionen, og videre til en vingård i regionen. Ofte er der stop undervejs i nogle af de små hyggelige franske landsbyer. Særligt i hvis du kommer kommer til regionen Beaujolais, vil du kunne opleve de flotte gyldne sten (Golden Stone) – som mange af landsbyerne i regionen er kendt for.

Så ud over at komme til vinsmagning på en vingård, kommer du også rundt og ser noget at de flotte landskab som Frankrig har at byde på.

Jeg har forsøgt at finde en vintur fra Lyon, hvor du kan opleve lidt af det hele. Den er her:

Andre seværdigheder i Lyon

Del denne artikel
Mads Riberholt

Mads Riberholt

Jeg hedder Mads Riberholt og det er mig der skriver her på StorbyGuide.dk. At rejse er min helt store passion. Jeg elsker at komme ud i verden og opleve nye steder, kulturer og ikke mindst byer.
Mit mål med siden, er at gøre det let for dig at planlægge din rejse. Det gør jeg gennem spændende indlæg, anbefalinger af hoteller og seværdigheder, interviews og meget mere.

Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments