Skiferie med børn – gode skiskoler, pister, områder

Inden skiferien har både børn og i særdeleshed forældre, en forestilling om hvordan skiferien skal forløbe. Det er dog langt fra altid virkeligheden lever op til drømmen, men der er mange gode råd, der kan sikre en god ferie for alle.

Når børn er under 4 år, må man bare acceptere, at de kun gider det der er sjovt, så for dem skal skiferien være en leg og der skal være plads til slæde, snemænd og anden leg. Når børnene har passeret 6 år er motorikken mere udviklet og de har lettere ved at mestre skiløbets kunst. Mange børn vil selv finde det sjovt og kan hurtigt mærke fremgang, når de smutter ned ad pisterne.

Indhold:

Drop ”hjemmeundervisning” – vælg skiskole

Skal jeg selv undervise mine børn i at stå på ski eller skal jeg vælge en ski skole? Det spørgsmål stille de fleste forældre sikker sig selv, inden inden de tager på skiferie med børn.

Uanset hvor fantastisk en skiløber mor eller far er opstår der meget let konflikter, når børnene skal lære skiløb af deres forældre. Det er virkelig noget, der skaber frustration for både store og små. I Norge og til dels Sverige går det an med de ”lokale”, men drager I sydpå er den klare anbefaling at vælge dansk skiskole, det gør børnene langt mere trygge.

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtig skiskole er for børnene, det de lærer på 6 dage med mor og far kan en skilærer ofte lære børnene på en time. I skiskolen er der uddannet personale der er mestre i at lege læring ind i børnene og det meget vigtigt, når børnene er små og ikke har lyst til at adlyde ordrer om ”plovning” og ”pizzastilling” fra deres forældre. Når børnene er sammen med andre på skiskole bliver de inspireret af at se, hvordan de andre børn gør, hvis de selv er lidt tilbageholdne og bange for at kaste sig ud i det.

Skiskolen har ofte førsteret til de små lifter, hvilket betyder at ventetiden minimeres mens de er på skiskolen og desuden får de en god øvelse i at tage liften, da personalet er flinke til at sænke farten for de mindste, når de skal lære at ”fange” liften.

Skiskole kan synes dyrt, men som skrevet er pengene godt givet ud i forhold til hvor meget børnene lærer. Det er altid en god ide at booke skiskole inden I rejser, da der kan være ”alt udsolgt”. Der er både mulighed for gruppeundervisning og enkeltundervisning (der kan også være to der deler en skiinstruktør). Prisen pr. time er naturligvis dyrest ved enkeltundervisning, men her sker læringen selvsagt også i et højere tempo.

Priseksempel på skiskole for børn i Hemsedal og Saalbach:

 • Hemsedal gruppeundervisning i 1½ time: 1095 NOK svarende til ca. 775 DKK
 • Hemsedal privat skiinstruktør i 3 timer: 2.250 NOK svarende til ca. 1.600 DKK
 • Saalbach gruppeundervisning i 2 timer: 50 EUR svarende til ca. 375 DKK
 • Saalbach privat skiinstruktør i 50 minutter: 75 EUR svarende til ca. 560 DKK

Det kan være svært at vurdere, hvor mange timer børnene skal have på skiskole, så hvis det er første gang de skal afsted vil en privat skiinstruktør en time om formiddagen og måske en om eftermiddagen, alt efter børnenes alder, være godt. Bookes en privat skiinstruktør kan denne godt ”deles”, hvis man fx har to eller tre børn. Dog skal de helst være på ca. samme niveau for at deles om en instruktør. Der er størst behov for instruktør de første dage, så her skal pengene på skiskole fyres af. Allerede efter 2-3 gange med instruktør vil de fleste børn have lært så meget, at de kan stå selv ned af de mindste bakker.

På de fleste større destinationer er der mulighed for gruppeundervisning via skiskole hver dag. Det kan give forældre mulighed for at udfordre pister i alle sværhedsgrader, mens børnene hygger med deres skiinstruktør. Langt de fleste børn elsker skiskolen og savner slet ikke deres forældre, så inden grund til bekymring om hvor vidt de nu kan klare det.

Familie skiferie med børn i Norge og Sverige

Langt de fleste steder i Norge og Sverige er ret børnevenlige og der er god mulighed for at bo tæt på pisterne. Det kan være en stor fordel, hvis børnene er små, da der kan være dage, hvor de små ikke vil stå ret meget på ski og derfor er det en stor fordel at bo tæt på hytten, så der ikke er langt hjem og på den måde bliver det lettere at samle familien nogle gange i løbet af dagen.

Afstandene i Norge og Sverige er store, hvilket betyder man skal tænke sig lidt om før man vælger destination. Længst mod syd er der mindre skisportssteder der kan nås på kun 1½ time fra Larvik og Langesund, hvor man sejler til fra Hirtshals. Udbuddet af pister er dog mindre end de større steder der ligger 3-5 timers kørsel væk. Er det første gang I som familie skal prøve kræfter med skiferie kan et mindre sted i den sydlige del af Norge være en udmærket løsning, især hvis det kun er en forlænget weekend. Er det til gengæld en hel uge I skal afsted kan det blive trivielt, at løbe på de samme pister igen og igen og derfor vil en af de større destinationer længere mod Nord være en god ide.

Skiferie i Hemsedal – perfekt til børn og voksne

Har I brug for en skiferie, hvor også de mere øvede kan blive udfordret kan Hemsedal være et godt kompromis. Hemsedal kaldes ofte for Nordens Alper, da det har en højdeforskel på godt 800 meter og toppen findes i 1.450 meters højde, hvilket betyder at sneen som regel falder tidligt og bliver liggende længe, så altså en meget snesikkert destination. Faktisk giver stedet snegaranti fra november til maj, men dog kun på 5 km pister. Manglende sne er altså ikke noget I bør bekymre Jer om, hvis I vælger Hemsedal og de 47 km pister giver afveksling for alle skiløbere.

For børn er Hemsedal et sandt mekka, da de har nordens største område til børn på hele 70.000 kvadratmeter, så her kommer de små ikke til at kede sig. Valleland er navnet på børneområdet, der byder på 7 nedfarter, 6 lifte og 3 transportbånd. Her til kommer slalombaner samt små hop og rails, der kan udfordre de modigste børn. I området er der ligeledes borde og bænke samt en lille kiosk, hvor der kan købes mad og drikke.  

Store ski destinationer i Norge:

 • Trysil         75 km pister       Afstand Larvik: 344 km
 • Hemsedal 47 km pister       Afstand Larvik: 300 km
 • Hafjell        44 km pister       Afstand Larvik: 301 km
 • Geilo         35 km pister       Afstand Larvik: 252 km

Tæt på Larvik/Langesund:

 • Vrådal       16 km pister       Afstand Larvik: 135 km
 • Gautefall   13 km pister       Afstand Larvik: 108 km
 • Rauland    33 km pister       Afstand Larvik: 173 km

Store ski destinationer i Sverige:

 • Sälen         82 km pister       Afstand København: 795 km
 • Åre            93 km pister       Afstand København: 1.132 km
 • Tänndalen 40 km pister       Afstand København: 1.000 km
 • Idre Fjäll    41 km pister       Afstand København: 890 km

Skiferie tæt på København:

 • Isaberg      8 km pister         Afstand København: 288 km      
 • Vallåsen    2 km pister         Afstand København: 166 km

Familie skiferie med børn i Østrig

Tager man syd på er det vigtigt at være lidt selektiv i sit valg af skisportssted, da nogle områder kan være en stor mundfuld for børn. Nogle hoteller og indkvarteringer kan ligge i en vis afstand til lifte og gondoler. Bare 500 meter i fuld skiuniform kan være en stor mundfuld for mindre børn og egentlig også forældre, der skal slæbe udstyr for to. Undersøg derfor altid om det er muligt at komme med bus fra hotel til lifterne eller endnu bedre bo tæt på.

Skiferie i Maria Alm, Østrig

Af mere børnevenlige steder i Østrig kan især nævnes Maria Alm, der netop er kendt for at være et hyggeligt familiested, hvor der er skruet lidt ned for afterski og ungdomsferier. På samme måde er Lofer et mindre område i forhold til østrigske standarder, hvilket betyder at familien lettere holdes samlet. Rejser I sammen med andre eller er en familie, hvor der er en vis aldersspredning på ungerne kan fx Maria Alm eller Lofer i Østrig være en oplagt mulighed, da de mindste børn oplever gode forhold med masser af aktiviteter og underholdning dagen lang, mens de større børn kan få oplevelser på et stort udvalg af lange pister i mange sværhedsgrader. 

En skiferie til Maria Alm byder på masser af muligheder for nybegyndere og let øvede, da stedet byder på hele 52 km blå pister, der er de letteste i området. Stedet er velbesøgt af danske børnefamilier og stort set alle rejsebureauer udbyder derfor dansk skiskole for børn. I selve byen er der kun et mindre skiområde, der kan være udmærket at starte i som begynder, men for de fleste vil det være nødvendigt at tage bussen til Aberg, hvor fra langt de fleste pister udgår.

Som noget nyt, blev der til sæsonen 18/19, startet på at etablere lift og piste, så det er muligt at køre direkte fra Maria Alm til Aberg uden at benytte bus, det bliver virkelig godt for området.

Hyggelige Maria Alm

Maria Alm er en hyggelig lille Østrigsk by med masser af charme. Der er et mindre udvalg af lokale butikker og et mindre udvalg af barer og diskoteker. Dengl Alm er et godt sted, at gå hen, hvis I vil have en øl og opleve ægte Tyroler stemning, men pas på, man har let tendens til at blive længere end planlagt.

Blot 5 km fra Maria Alm ligger Saalfelden, der er en større by, hvor der er flere muligheder for lidt shopping, hvis nogen i familien trænger til en pause fra skiløbet.

Afstand til Maria Alm fra den dansk grænse ved Krusår er ca. 1.100 km.

Skiferie i Lofer, Østrig

Skiferie i Lofer er bestemt også en oplagt mulighed for familien med mindre børn eller nybegyndere. Området er oplagt til familier med sin størrelse, der gør det muligt at være tæt på hinanden og mødes flere gange om dagen, hvis familien vælger at løbe lidt hver for sig. Området byder på 46 km pister, hvor nybegyndere vil have masser af muligheder for at prøve kræfter med forskellige pister. Lofer er virkelig et børnevenligt skiområde, idet den byder på et væld af aktiviteter for børn og mulighederne for dansk skiskole er gode i Lofer.

Familier er i højsædet i Lofer, hvilket betyder begrænset udvalg af steder med mulighed for afterski, men det dog muligt at finde et par steder. Der er til gengæld aktiviteter som skøjteløb, kælketure og fakkelvandring. Selve byen byder på god stemning og har et udvalg af lokale butikker, restauranter og cafeer.

Afstand til Lofer fra den dansk grænse ved Krusår er ca. 1.070 km.

Flyv på skiferie – undgå den lange køretur

Bor I tæt på en lufthavn er fly naturligvis også en mulighed når turen skal gå mod Østrig. Vil I flyve på skiferie er det muligt både fra København, Billund og Aalborg, hvor fra det er muligt at flyve til Salzburg lufthavn (SZG). Transporttiden bliver kortere med fly og for nogen kan det være mere behageligt at rejse på denne måde. Det giver en lidt højere pris og lidt mindre fleksibilitet, da rejselængden som regel låses til en hel uge. For nogen kan det være rart at have bil med på skiferie, da det giver mulighed for at se lidt andet end skisportsstedet og besøge nærliggende byer, men for rigtig mange vil bilen ikke blive brugt under skiferien. Transfertiden fra Salzburg til Maria Alm er ca. 75 minutter og Lofer kan nås på under en time.  

Tjekliste til en god skiferie med børn:

 • Bestil skiskole – gerne inden afrejse, idet der ofte kan være fuldt booket
 • Vælg skiskole med danske instruktører
 • Bo tæt på pisterne – gerne med mulighed for ski-in ski-out
 • Accepter at børnene ikke vil stå på ski hele dagen
 • Vælg områder, hvor der er flere aktiviteter for børn
 • Medbring ”børnebenzin” (slik, snacks, frugt osv.) på pisten – det er godt med belønninger
 • Undgå de største steder, hvis I rejser syd på


Børnevenlige ski destinationer:

Del denne artikel
Mads Riberholt

Mads Riberholt

Jeg hedder Mads Riberholt og det er mig der skriver her på StorbyGuide.dk. At rejse er min helt store passion. Jeg elsker at komme ud i verden og opleve nye steder, kulturer og ikke mindst byer.
Mit mål med siden, er at gøre det let for dig at planlægge din rejse. Det gør jeg gennem spændende indlæg, anbefalinger af hoteller og seværdigheder, interviews og meget mere.

Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments