Guide til cykelleje i storbyen + 7 gode råd

Jeg har forsøgt at lave en lille guide, som giver dig nogle tips og gode råd, til det at leje og komme rundt på cykel i en storby.

Hvorfor skal du leje en cykel

Hvis du skal på ferie i en storby, kan det at leje en cykel, være en fantastisk måde at opleve byen på.

Der er en frihed i bare at cykel omkring, som du selv vil. Du er ikke afhængig af hvornår er bus går, eller skal stå og vente på toget – eller finde vej i metroen.

Du vil samtidig opleve storbyen på en helt anden og autentisk måde, når du cykler gennem den. Det er altså noget andet end at køre i metro.

Hvis der ikke er alt for langt mellem de steder du cykler til, vil det ofte være mindst lige så hurtigt at cykle, som at tage anden transport.

Cykel leje – sådan gør du

Næsten alle storbyer, har cykel udlejning, så du vil næsten alt have mulighed for at leje cykler. Men der er forskellige måder at leje cykler på og det er ikke de samme cykler de har.

Først skal du vælge om du vil benytte de offentlige standere med cykler, eller om udvalget skal være lidt større og du dermed skal vælge en cykeludlejer.

Du kan vælge mellem offentlige standere, cykeludlejningsfirma eller dit hotel.

Offentlig cykelleje

Mange steder har det offentlig sat cykler ud, som du kan leje. Du skal reelt set bare tage hen til et af de mange steder i byen, hvor cyklerne står. Her taster du enten på et display på cyklen, eller også via en App, dine oplysninger og betalingsoplysninger.

Cykel leje
Offentlige cykler i Barcelona

Når du har gjort det, får du låst cyklen op. Du betaler normalt, for den tid du bruger cyklen.

Det er meget let at bruge denne mulighed, og du kan aflevere cyklen tilbage lige hvor du vil. Du behøver altså ikke komme tilbage til der hvor du lejede den.

Vær obs. på at du her ikke har mulighed for at have cykelhjelm på og det er ikke muligt at vælge forskellige typer af cykler.

De fleste offentlig cykler er elcykler.

Cykelforhandler cykelleje

I de fleste storbyer, er der cykelforhandlere, der lejer cykler ud. De fleste har hjemmesider mv., hvor du kan leje cykler eller finde deres adresse/butik og gå ned og snakke med dem.

En af fordelene ved at bruge en cykelforhandler er, at udvalget af cykler ofte er større. Har du f.eks. brug for en ladcykel eller en med et barnesæde, kan du ofte leje det her. Så du har lidt flere muligheder.

Du har samtidig sikker mulighed for at låne en cykelhjelm.

Du betaler ofte lidt mere for at leje cykler her, og ender tit med at betale for dag på cyklen. Samtidig skal du levere den tilbage til butikken igen, så det er ikke helt så fleksibelt som ved at benytte de offentlige cykler.

Du kan ofte selv vælge om du vil leje en cykel med eller uden el.

Spørg evt. cykeludlejeren hvad de anbefaler at du skal se – de kender ofte de bedste steder.

DU kan også leje ved Donkey Republic: Donkey Republic er et dansk firma der har specialiseret sig i nem cykeludlejning i storbyerne herunder Berlin. De har cykler over det mest af Berlin. Du finder let cyklerne via deres app og lejer også let igennem den.

Cykelleje via hotel

Hvis du bor på hotel, kan du være heldig, at de har cykler du kan leje eller låne.

Dette er nok den letteste måde at leje cykel på. Du skal ikke først rundt og finde et sted at leje cyklen, og du skal levere den tilbage til samme sted du alligevel bor.

Prisen er ofte billigst ved denne løsning – og de har sikkert også en cykelhjelm du kan låne.

Guidet cykeltur

Der er i mange storbyer mulighed for at tage på en guidet cykeltur. Fordelen ved dette er at de kender alle de flotte ruter og bedste seværdigheder – så du kun bruger tiden på de steder der giver mening.

Men din tur bliver også låst af, at der sikkert er andre med og i har en tidsplan i skal følge.

Men en guidet tur, kan bestemt være fornuftigt, hvis du ikke har oceaner af tid til rådighed og bare lige vil bruge et par timer på en cykel.

7 gode råd til cykelleje i storbyen

  • Sørg for at have tid på din cykeltur. Hvis du ser en lækker cafe, dejlig strand eller park, så sørg for at have tid til at kunne stoppe op og nyde stedet. Lad være med at lave en for stram tidsplan. Det skal være en afslappende cykeltur.
  • Husk et kort. Det kan være din mobil telefon, en gps du lejer ved en cykelhandler eller blot et lille turistkort. Det er bare vigtigt, at du ved hvor du er og hvor du er på vej hen. Man kan let farevildt i en storby, hvis du ikke har et kort.
  • Hvis det ikke er en alt for stor by du er taget til, og er der ofte ikke så langt mellem de forskellige seværdigheder – så overvej om det giver mening at cykle rundt eller om du reelt bare skulle gå. F.eks. men jeg ikke det vil være nødvendigt at leje en cykel i Reykjavik.
  • Tjek vejret den dag du vil leje cykler. Det vil være træls, hvis du ikke har regntøj med og du har lejet en cykel den dag det styrter ned. Så afvent evt. med at booke cyklen, til du er på destinationen eller til du kender vejret.
  • Det er ikke alle byer, der har lige gode cykelstier! Så du skal være forberedt på, at du skal være vågen i trafikken og kan ende med at køre på en trafikeret vej, sammen med bilerne.
  • Lån kun 1 dag ad gangen. Hvis du vil bruge en cykel mere end én dag, så overvej lige en ekstra gang, om du har mulighed for selv at have cyklen opbevaret over natten. Hvis du ikke har det, så aflever den tilbage og lej den igen næste dag.
  • Overvej hvor du vil levere cyklen tilbage. Hvis du benytter de offentlige cykelleje standere, kan du levere cyklen tilbage mange forskellige steder i byen. Hvis du benytter en cykeludlejer, skal du ofte levere cyklen tilbage samme sted, som du lejede den.

Har du styr på forsikringen inden din rejse? Ellers søg inspiration hos RejseforsikringsGuiden.dk

Del denne artikel
Mads Riberholt

Mads Riberholt

Jeg hedder Mads Riberholt og det er mig der skriver her på StorbyGuide.dk. At rejse er min helt store passion. Jeg elsker at komme ud i verden og opleve nye steder, kulturer og ikke mindst byer.
Mit mål med siden, er at gøre det let for dig at planlægge din rejse. Det gør jeg gennem spændende indlæg, anbefalinger af hoteller og seværdigheder, interviews og meget mere.

Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments