Tidlig skiferie – 10 bud på snesikker skiferie

ski lift i østrig

Kan du heller ikke vente med at komme på skiferie eller passer det bare bedst i kalenderen med en tidlig skiferie, så læs med her.

I denne guide har vi samlet en række destinationer, hvor til det muligt at planlægge en skiferie allerede i november eller december. Udvalget af destinationer har overvægt af destinationer, hvor der er en gletsjer, men andre steder uden har også fundet vej til guiden her.

Det er fortsat de færreste, der vælger at rejse på skiferie tidligt på sæsonen. Det skyldes naturligvis skyldes det begrænsede udvalg af skisteder, men der er faktisk mange fordele forbundet med at smutte tidligt på ski. Allerførst på skisæsonen er der ofte langt færre på pisterne end tilfældet er, når sæsonen rigtigt åbner og det betyder god plads på pisterne og kort ventetid ved lifterne.

I flere tilfælde kan I måske oveni købet være heldige at dele pisterne med nogle af de bedste skiløbere i Europa, da disse træner, der hvor de kan, hvilket altså betyder de udvalgte steder, hvor de er sikre på at have sne nok. Priserne på hoteller og liftkort er ofte billige først på sæsonen, så oveni i korte køer og god plads på pisterne får I endda en skiferie, der ofte koster langt mindre end senere på sæsonen.I denne artikel fokuserer vi på de skisteder, der findes i Europa, hvor der er mulighed for at står tidligt på ski. Østrig har en del gletsjere, men Italien, Schweiz og Frankrig byder bestemt også på muligheder. Lad os nu se på hvor I skal tage hen, hvis I vil på en tidlig skiferie.

Indhold:

Frankrig

Generelt er Frankrig et fantastisk sted at stå på ski. Der er gode længder på pisterne og enormt flot natur. Nedenfor finder du nogle af de allerbedste skisteder i Frankrig.

Val d’Isére og Tignes i Frankrig

De to sammenhængende områder i Val d’Isére og Tignes har adskillige hundrede kilometer af pister, når hele anlægget er åbent, men allerede tidligt på sæsonen åbner Tignes’ pister, der ligger på gletsjeren ved navn Grande Motte. Faktisk er det muligt hele sommeren at stå på ski i Tignes, hvor der altid er ca. 20 km pister tilgængeligt, hvilket jo svarer til et mindre skisportssted i Norge.

I Val d’Isére er der ikke på samme måde snesikkerhed via en gletsjer, men til gengæld er området kendt for at åbne tidligt og være et af de steder i Europa, der anlægger mest kunstig sne tidligt på sæsonen.

Facts Val d’Isére og Tignes:

 • Højde for hotelområdet: 1.850-2.100 m
 • Laveste/højeste skiområde: 1.550-3.455 m
 • Forventet åbning på sæsonen: Slutningen af november (Tignes dog tidligere)
 • Samlet km pister: 300 km

Val Thorens i Frankrig

ski i frankrig val thorens

Val Thorens eller bare “Val T” er kendt af de fleste danskere og rigtig mange rejser til dette fantastiske område og ikke uden grund. Når hele området er oppe at køre er det muligt at stå på ski i en uge uden at køre samme piste to gange. Området hænger sammen med Les Menuires og Meribel og tilsammen udgør det destinationerne ”de tre dale”.

Val Thorens er området der åbner først, så det vil vi fokusere på i denne guide. Stort set hele området befinder sig over 2.000 meter og netop den høje beliggenhed betyder, at en stor del området dækkes tidligt på sæsonen. Ikke nok med at næsten hele området er over 2.000 meter, er der adskillige lifte, der tager Jer med op over 3.000 meters højde.

Højden for området betyder, at der er rigtig gode forhold for snekanonerne og lave nattemperaturer, betyder som regel, at områdets snekanoner har mulighed for at lave kunstig sne. En skiferie til Val Thorens byder på glimrende muligheder for at give den gas på både pister og til afterski, hvilket der kan læses mere om i vores guide til de bedste destinationer til afterski.

Rigtig mange skibrands har brugt Val Thorens som destination for deres testturer, så det er en mulighed at finde en tur tidligt på sæsonen, hvor I kan få lov at prøve en masse forskelligt lækkert gear.

Facts Val Thorens:

 • Højde for hotelområdet: 2.300 m
 • Laveste/højeste skiområde: 1.800-3.230 m
 • Forventet åbning på sæsonen: Slutningen af november (Les Menuires og Meribel midt december)
 • Samlet km pister: 150 km (600 km med Les Menuires og Meribel)

Les 2 Alpes

snowboard i les 2 alpes frankrig

En skiferie til Les 2 Alpes byder muligheden for at stå på ski på Europas højest beliggende gletsjer. Ikke nok med at være den højest beliggende er det også den gletsjer i Europa, der har flest pister at køre på. Så en tidlig skiferie til Les 2 Alpes betyder altså snesikkerhed. Gletsjeren åbner allerede for besøgende skientusiaster i midten af oktober, men resten af området åbner som regel også i slutningen af november eller starten af december, hvis forholdene tillader det.

Hotelområdet ligger længere nede end fx Val Thorens, hvilket betyder, at det ofte ikke er muligt at køre helt ned til hotellerne i starten af sæsonen. Til gengæld byder Les 2 Alpes på andre fordele. Området har en stor park for snowboardere i 2.600 meters højde, der byder på masser af udfordringer.

Er du til udfordringer er det nærliggende at besøge Le Grave, der ligger i sammenhæng med Les 2 Alpes og her er der mulighed for at opleve noget af det bedste off piste i Europa. Det kræver naturligvis at der er faldet tilpas meget sne til at køre udenfor pisterne.

En tur til Les 2 Alpes er populært blandt mange unge danskere, hvilket naturligvis hænger sammen med det store udbud af barer og diskoteker i området.

Facts Les 2 Alpes:

 • Højde for hotelområdet: 1.650 m
 • Laveste/højeste skiområde: 1.300-3.570 m
 • Forventet åbning på sæsonen: Midten af oktober for gletsjeren (øvrigt område start december)
 • Samlet km pister: 205 km

Cervinia i Italien og Zermatt i Schweiz

matterhorn bjerget
Det kendte Matterhorn i baggrunden

En tidlig skiferie i Cervinia på grænsen til Schweiz er bestemt en god mulighed, da området ligger meget højt. Området er forbundet til Schweiz via det ikoniske bjerg Matterhorn, der rager helt op i knap 4.500 meters højde.

Matterhorn er i øvrigt kendt for sin spidse trekantede top og er inspirationen til formen på de velkendte Toblerone chokolader. Cervinia hænger sammen med det Schweiziske område Zermatt, netop via af bjerget Matterhorn og de to områder skaber tilsammen et enormt skiområde med ca. 350 km pister.

Pga. af højden i området, der er det højeste i Europa, falder sneen ofte ganske tidligt og når sneen først er der bliver den som regel liggende netop pga. højden. Selvom det er Zermatt der har de højest beliggende pister er Cervinia det sikre sted pga. af gletsjeren Theodul også kaldet Plateau Rosa.

Gletsjeren sikrer sne hele sæsonen (også mulighed for sommerski), men pga. den høje beliggenhed vil der ofte falde sne tidligt, især i den øverste del af området og typisk er der faldet sne allerede midt i november.

Facts Cervinia og Zermatt:

 • Højde for hotelområdet: 2.050 m
 • Laveste/højeste skiområde: 1.525-3.820 m (3.480 Cervinia/3.820 Zermatt)
 • Forventet åbning på sæsonen: Sidst i oktober (Cervinia dog tidligere)
 • Samlet km pister: 350 km

Østrig

Landet der bare rimer på ski (næsten 😉 ) Østrig har mange rigtig gode skisport steder. De byder både på gode, lange pister, gode restauranter og hyggelig afterski. Du kan her læse om nogle af de bedste skisteder i Østrig.

Hintertux i Østrig

pige på ski østrig

En skiferie til Hintertux er ikke det mest gængse for danskerne, men når det gælder en tidlig skiferie, er området meget velegnet. Området er nok det mest snesikre sted i Europa og der er mulighed for skiløb 365 dage om året. Hintertux er højt beliggende, især efter Østrigske standarder og udover det har mange af pisterne en skyggefuld beliggenhed. Området er langt fra af samme størrelse som de øvrige i guiden, men som sagt er snesikkerheden betydelig. Allerede fra november er der typisk mulighed for at løbe på omkring 35 km pister og når vi kommer til starten af december, kan en stor del af området være åbent, hvilket betyder omkring 85 km pister.

Ligger skituren i december måned kan I være heldige at flere områder omkring Hintertux er åbent. Skiområdet Mayrhofen, der ligger som nabo til Hinterhux byder ofte på skiløb i december og det er et stort område med masser af muligheder. Mayrhofen har i øvrigt et ganske godt udvalg, når det kommer til muligheder indenfor afterski, hvilket I kan læse mere om i artiklen her.

Facts Hintertux:

 • Højde for hotelområdet: 1.500 m
 • Laveste/højeste skiområde: 1.500-3.250 m
 • Forventet åbning på sæsonen: Hele året (ofte sne i meget af området fra starten af november)
 • Samlet km pister: 85 km

Sölden i Østrig

ski østrig solden

En tur til Sölden byder på mulighed for skiløb på to gletsjere og netop derfor er området det største af sin art i Østrig. De to gletsjere Rettenbach og Tiefenbach byder tilsammen på 35 km pister, hvilket gør det til et ganske pænt område selvom der ikke er faldet sne på de pister, der ikke ligger på gletsjerne. Området åbner allerede i oktober og den sidste weekend i oktober er Sölden som regel vært for en afdeling af FSI World Cup. Som vært for de bedste skiløbere i verden byder området selvfølgelig på udfordringer selv de mest hardcore skiløbere.

Sölden er desuden blevet kendt for at være ”testcenter” for alverdens skiproducenter, hvilket betyder at mange arrangerer turer til området med det formål at teste det nyeste udstyr. Mange af disse rejser er åben for alle og det handler blot om at være hurtig ude for at sikre sig en plads på en af disse ture.

Facts Sölden:

 • Højde for hotelområdet: 1.380 m
 • Laveste/højeste skiområde: 1.350-3.250 m
 • Forventet åbning på sæsonen: Først i oktober
 • Samlet km pister: 150 km

Ischgl i Østrig

ski ischgl i østrig

Ischgl er det første område i guiden her, der ikke har en gletsjer, men på trods af det er det som regel et godt sted, hvis I vil afsted på skiferie i december. Ischgl har rigtig mange pister, der ligger over 2.000 meters højde, flere end noget andet skisportssted i Østrig.

Mange af pisterne vender, pga. beliggenheden mod Nord eller Nordvest, hvilket betyder, at når først sneen er faldet bliver den som regel liggende, da disse pister ikke får meget sol. Desuden er en stor del af området dækket af snekanoner, der kan levere kunstig sne, når temperaturen tillader det. Faktisk er omkring 60% af området dækket af mulighed for at lave kunstig sne, hvilket betyder at det også er muligt at stå på ski helt ned til byen, hvor hotellerne befinder sig.

Som nævnt er der ingen gletsjer i Ischgl, men det til trods åbner sæsonen som regel sidst i november. Ischgl er generelt kendt for at være et område med masser af gang i den på afterski. Åbningen af sæsonen er ingen undtagelse, her sparkes sæsonen i gang med en kæmpe fest og sådan fortsætter det mere eller mindre til området lukker ned i april.

Facts Ischgl:

 • Højde for hotelområdet: 1.400 m
 • Laveste/højeste skiområde: 1.400-2.870 m
 • Forventet åbning på sæsonen: Sidst i november
 • Samlet km pister: 238 km

Obergurgl i Østrig

snowboard i østrig

En skifeire til Obergurgl er ikke det mest oplagte mål for danskerne, men skal du afsted på ski før jul er det bestemt en mulighed. Beliggenheden for området er ganske høj, hvilket gør at en stor del af området ofte er dækket af sne ret tidligt på sæsonen. Der er dog ikke snesikkerhed, da området ikke har nogen gletsjer, men beliggenheden mellem 1.800-3.080 meters højde betyder, at de fleste pister dækkes af sne ret tidligt.

Obergurgl er et mindre område efter østrigske standarder, hvilket også er grunden til at det ikke er så populært som mål for danskernes skiferie. Området har den fordel, at det ligger tæt på Sölden. Så er man så uheldig at komme til Obergurgl en sæson, hvor der ikke er så meget sne kan man let komme til Söldens to gletsjere, hvor der altid er sne.

Obergurgl kan desuden prale af en eminent dækning med kunstig sne, idet stort set hele området kan dækkes af snekanoner, når temperaturen er lav nok. Netop pga. den høje beliggenhed har snekanonerne gode vilkår i Obergurgl og området åbner derfor som regel i midten af november.

Facts Obergurgl:

 • Højde for hotelområdet: 1.930 m
 • Laveste/højeste skiområde: 1.800-3.080 m
 • Forventet åbning på sæsonen: Midten af november
 • Samlet km pister: 110 km

Tidlig skiferie i Norge

Flot udsigt på ski i norge

Vi skal naturligvis også en tur forbi de nordiske lande, når vi kigger på muligheder for en tidlig skiferie. I første omgang kigger vi på de områder i Norge, hvor der er god mulighed for at smutte på skiferie inden jul. Vi starter i Trysil, der er Norges største skiområde med hele 70 km pister og placeringen 3 timers kørsel fra Oslo gør det til en oplagt destination, hvis I sejler fra Jylland til Norge. Allerede fra midten af november garanterer Trysil, at de har åbne pister i området, der har en højde forskel på omkring 800 meter fra bund til top.

En skiferie til Hemsedal er ligeledes et godt alternativ, hvis I vil afsted tidligt på sæsonen. Den nordlige placering og en relativ høj beliggenhed sikrer at der er sne i Hemsedal hele sæsonen og allerede fra midten af november er der mulighed for skiferie i området. De højeste fjelde i Hemsedal rager op i 1.530 meters højde, hvilket giver en stor forskel til den nederste del, der kun ligger 640 meter over havets overflade. Hemsedal er i øvrigt kendt for at have nogle stejle pister, der betyder udfordringer for alle uanset niveau. Køreturen fra Oslo til Hemsedal klares på ca. 3 timer.  

De der har været i Norge i januar, ved måske hvor koldt det kan være og det skal selvfølgelig med i overvejelserne, når den tidlige skiferie skal bookes. Til forskel fra Alperne har mange steder i Norge og Sverige dog den fordel, at man kan bo tæt på pisterne og i mange tilfælde have ski-in ski-out, hvilket betyder, at I er fri for at tænke på transport til løjperne og bare kan hoppe på skiene foran hoveddøren.

Tidlig skiferie i Sverige

børn på ski sverige

Den tidlige skiferie i Sverige kan også gå til f.eks. Åre i Sverige. Her finder du nordens største skiområde, der byder på godt 90 kilometer pister.

Områdets højeste bjerge skyder op i 1.400 meters højde og herfra er der masser af muligheder fordelt på de 1.000 højdemeter der til bunden. Altså et stort område, der også byder på længere pister, når det se i relation til nordiske standarder. Beliggenheden 900 km fra Göteborg gør det ganske snesikkert, men den nordlige placering, betyder ligeledes, at det kan være kold fornøjelse, så husk det varme tøj. Åre åbner som regel for skiløb i slutningen af november.

En anden mulighed i Sverige er det familievenlige Idre Fjäll ( det kan iøvrigt også anbefales om sommeren), der ligger tilpas langt mod nord til at sikre en tidlig åbning på sæsonen.

Her får I omkring 40 km pister at boltre Jer på og der er noget for både store og små. Området har udover pister til alle niveauer en ganske udmærket snow park, der gør det muligt at udfordre sig selv med hop osv. Udover et godt skiområde byder Idre Fjäll på ganske mange andre aktiviteter, der netop gør det meget ideelt for familier med børn. Køreturen til Idre Fjäll tager godt 7 timer fra Göteborg og kan klares på omkring fire timer, hvis det er fra Oslo. Idre Fjäll er ofte et af de områder, der åbner først i Norden, hvilket vil sige at det ofte er muligt at tage på skiferie til Idre allerede fra starten af november.

Del denne artikel
Mads Riberholt

Mads Riberholt

Jeg hedder Mads Riberholt og det er mig der skriver her på StorbyGuide.dk. At rejse er min helt store passion. Jeg elsker at komme ud i verden og opleve nye steder, kulturer og ikke mindst byer.
Mit mål med siden, er at gøre det let for dig at planlægge din rejse. Det gør jeg gennem spændende indlæg, anbefalinger af hoteller og seværdigheder, interviews og meget mere.

Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments