Hvad skal man se i Aabenraa? Guide af Malene Bruhn


Da mange tusinde danskere stemte på Aabenraa som “Danmarks bedste juleby“, vandt byen ud over titlen og et indlæg her på StorbyGuide.dk. Indlægget skal omhandle hvad Aabenraa har at byde på for turister og hvad der gør byen så speciel.

Interviewet er en del af interviewserien ”Danskernes byer”, som er en din by guide, fortalt af de offentlig kendte personer der selv bor der. Det er altså deres guide til dig – som inspiration til dit ophold i byen.


Til at hjælpe med at fortælle det, er der nok ingen der er bedre, end hende står i front for julehjertebyen i Aabenraa. Nemlig Malene Bruhn. Godt nok er Malene ikke oprindelig fra Aabenraa, men hun har taget byen til sig og gjort det til hendes by, siden hun flyttede dertil.

Hvem er Malene Bruhn og hvad betyder Aabenraa for hende?

malene aabenraa julehjerteby
Malene Bruhn. Foto fra Julehjertebyen.dk

Malene er 50 år og arbejder til dagligt som boligadministrator. Foruden det har hun kæreste samt opvokset 4 børn i Aabenraa. Men Malene er også hende der startede Aabenraa Julehjerteby – byen der uden tvivl er grunden til at Aabenraa er kåret til Danmarks bedste juleby.

Malene fortæller “Jeg flyttede til Aabenraa som enlig mor, ind i et lille byhus fra 1744, som ligger i Store Pottergade (charmerende gammel gade). Her havde jeg en klinik for zoneterapi. Da børnene var små, synes jeg ikke der var en masse at lave for børn inde i byen. Der manglede noget. Derfor startede jeg julehjertebyen. På første møde mødte 50 frivillige op, som ville hjælpe med at stable det på benene. Vi ville skabe et åbent og gratis sted for alle i byen

Udover starten på Julehjertebyen, blev det også starten en enorm tilknytning og netværk i Aabenraa.

Malene fortæller “Byen betyder personlig glæde for mig. Jeg flyttede hertil som enlig mor og mødte hurtigt en masse hjertevarme mennesker. Jeg kom fra landet og med en landsbymentalitet, hvor man hjælper hinanden. Det fandt jeg hurtigt ud af, at den mentalitet er Aabenraa også med på. Det er simpelthen så dejligt – det er en virkelig hjertevarm by.”

Hvis man spørger Malene hvad hun synes Aabenraa skal være kendt for, så er det hjertevarme ”Jeg vil gerne at Aabenraa er kendt som en hjertevarm by – for det er den virkelig. Da julehjertebyen blev skabt, var det med til at samle byen og skabe hjertevarme, særligt ved juletid. Vi er i dag små 400 der hjælper med at skabe hjertevarme når julebyen har åbent i godt en måned op til jul”.

Jeg vil gerne være med til at skabe et hjertevarmt samfund i Aabenraa, sammen med Aabenraa. Det skal være her det gode samles. Der er ikke plads til negativitet – vi vil have god og positiv energi. Malene Bruhn


I dag har julehjertebyen vokset sig stor, og sat Aabenraa på landkortet. Ideen med byen er anderledes, for næsten alt er gratis i julehjertebyen. Selve byen består af mange små kopier af gamle Aabenraa huse og de bliver åbnet op ved juletid. Her er mange gratis glæder for alle, man kan bl.a. juletog, på skinnecykel, karrusel, bankospil mm og vi bager æbleskiver på brændekomfur, laver risengrød, varmkakao mv. gratis. Derud over kan man også købe Gløgg og grillpølser.

Hvis man har lyst kan man donere penge. De går til foreningen “Et hjerte for alle”, der hvert år uddeler ca. 500.000 kr. til værdigt trængende fra Aabenraa kommune. De modtager et gavekort så de selv kan handle og vælge hvad der giver dem en god jul. Igennem årene er der uddelt over 5 mio.kr. gennem årene.

Som Malene siger ” Jeg vil gerne være med til at skabe et hjertevarmt samfund i Aabenraa, sammen med Aabenraa. Det skal være her det gode samles. Der er ikke plads til negativitet – vi vil have god og positiv energi.”

Hvad skal man se i Aabenraa? Her er Malenes forslag:

brunlund museum
Brunlund Slot. Foto: Destination Sønderjylland

Er du i tvivl om, “hvad man skal se i Aabenraa” – så kommer Malene her med hendes bedste forslag til hvad der er værd at se i og omkring byen. Her er Malenes bedste oplevelser i Aabenraa:

 • Gågaden. Man skal besøge gågaden. Den er altid flot pyntet og er faktisk landets længste gå gade. Der er mange charmerende huse og spændende butikker. Af særlige butikker kan nævnes, Lasse antik. Det er en antik handel kendt fra TV og som har kunder fra hele landet. Det er altid spændende ting at finde er.
  Hvis du ikke fandt noget i Lasses antik, kan du gå videre til butikken ”Genbrug for alle”. Butikken drives udelukkende af frivillige og salget herfra går ubeskåret til at drive julehjertebyen.
 • Brunlund slot. Det er et fantastisk kunstmuseum, med kunst fra år 1700 til i dag. Der er altid nye og spændende udstillinger. Når man er færdig indenfor, kan man besøge den flotte slotspark.
 • Egnsmuseet ”Jacob Michelsens Gård”. Det er et lille museum, hvor man kan komme ind bag dørene på en gammel gård fra år 1535. Her kan man opleve spændende historie. Læs mere om gården, samt åbningstider på Jacobmichelsensgaard.dk
 • Skinnecykel. Noget fantastisk og anderledes, som man kan i Aabenraa er at cykel skinne cykel. Det er ved den gamle banegård, faktisk der hvor julehjertebyen står, at man kan cykleskinne cykel. Man kan cykle helt fra Aabenraa til Rødekro (hvis man har lyst). Det er en sjov og anderledes oplevelse. Læs mere om Skinnecykler i Aabenraa.

Gode restauranter i Aabenraa – her er Malenes forslag:

Restaurant Knapp i Aabenraa. Foto: Destination Sønderjylland
 • Restaurant Knapp. Hvis man vil noget ekstra ordinært, så kan den gode Restaurant Knapp, anbefales. Det er et godt sted i smukke rammer uanset årstiden. For stedet er smukt på alle tider. Restaurant Knapp er en kombination af historie, smuk natur og god mad – men kan i øvrigt også overnatte på stedet. Læs mere om Restaurant Knapp.
 • Cafe Fru Geest. Dette er Malenes yndlings cafe. Den ligger ved gågaden og er et rigtig hyggeligt sted. Hos Fru Geest, er kvaliteten altid i top. Det er gode råvarer og maden bliver lavet fra bunden. Der bliver kræset om den gode mad, hvilket er lige efter Malenes hoved.

Gode hoteller i Aabenraa – her er Malenes forslag:

 • Hotel Europa og Hotel Østersø er to gode centrale hoteller, som bestemt er et besøg værd.
 • Camping plads eller vandrehjem. Der er nogle gode og centrale campingpladser og vandrehjem i Aabenraa. Det er ret godt og rimelig billigt at overnatte her. Så det kan bestem anbefales. Eks. Aabenraa Citycamping og Aabenraa vandrehjem.
 • Restaurant hotel Knapp. Vil man gerne bo lidt uden for byen i naturskønne områder, så kan Knapp anbefales – der får du samtidig lækker mad.

Hvad SKAL man bare se i Aabenraa?

 • Julehjertebyen om vinteren. Det er her der er varme og glæde. Det må man opleve.
 • Det gamle kvarter og ”Store pottegade” og ”Slotsgade”. Det er de gamle kvarterer i byen. Det er så hyggeligt. Det er også her at ideen til julehjertebyen er opstået – da Malene selv bor her.
 • Stranden og havnen i Aabenraa. Det er så fint og hyggeligt her, ved alle årstider, men særligt om sommeren, hvor den flotte strand indbyder til en perfekt badetur.
 • Galgebakken. Hvis der er et sted i Aabenraa, hvor man gerne vil opleve en fantastisk udsigt og flot solnedgang, så er det på galgebakken. Der er smukt og grønt og en fin udsigt. Her ligger Galgebakken (cirka)
 • Den gamle by(under udvikling).  Der bliver i kommunen, arbejdet på en ny lokalplan der muliggør, at man kan lade de historiske huse blive stående året rundt på den historiske plet ved Banegården. Så fremadrettet har Aabenraa sin helt egen Den Gamle By i Aabenraa som vi ønsker at levendegøre året rundt med temaer.

Tak til Malene og tak til Aabenraa


En stor tak skal gå til Malene for fortælle om den skønne by Aabenraa. Det er bestemt en af perlerne i Danmark og en by der er et besøg værd både sommer og vinter. Der er en stor gågade, fine butikker, dejlig natur, gode museet og restauranter.
Men vigtigt af alt, så er Aabenraa samlet omkring at de vil skabe hjertevarme i deres by. Findes det egentlig en bedre mission for en by, end det?

Interviewet var en del af interviewserien ”Danskernes byer”, som er en din by guide, fortalt af de offentlig kendte personer der selv bor der. Det er altså deres guide til dig – som inspiration til dit ophold i byen.

Steder at bo i Aabenraa

Booking.com
Del denne artikel
Mads Riberholt

Mads Riberholt

Jeg hedder Mads Riberholt og det er mig der skriver her på StorbyGuide.dk. At rejse er min helt store passion. Jeg elsker at komme ud i verden og opleve nye steder, kulturer og ikke mindst byer.
Mit mål med siden, er at gøre det let for dig at planlægge din rejse. Det gør jeg gennem spændende indlæg, anbefalinger af hoteller og seværdigheder, interviews og meget mere.

Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments