Læs historien om Hamborgs to store fodboldklubber, HSV og St.Pauli, deres intense rivalisering og hvordan især en af klubberne har fået kultstatus verden over.
Man skal ikke gå mange ture i den nordtyske havneby Hamborg, før man fornemmer, at man befinder sig i en by splittet i to.
Ikke på nogen politisk, ideologisk eller særlig alvorlig måde. Men rettere fordi folks tilhørsforhold til byens to fodboldklubber er så stærke, at der nærmest ikke findes en person, der ikke har valgt side – I Hamborg er man enten HSV-fan eller også er man St. Pauli.
I bybilledet ser man derfor små virksomheder, caféer og private hjem stolt flage med enten blåt og hvidt eller sort og brunt. Sætter man sig ind på en lokal bodega, er der næsten garanti for, at stedet eller personen bag baren stolt viser kulør, og falder man i snak med en fra byen, skal de nok kunne fortælle dig hvilke af de to hold, der er det rigtige at holde med.
Her får du et kort overblik over de to Hamburg-klubbers historier samt fortællingen om deres indbyrdes rivalisering.
Hamburger SV (HSV) – byens succesfulde fodbolddrenge
Kigger man på sportslig succes hersker der ingen tvivl om hvilke af de to Hamborg-hold, der sidder på tronen. HSV har nemlig vundet alt fra det tyske mesterskab til europæiske turneringer, og har indtil 2018 aldrig oplevet at rykke ned fra den bedste tyske række – modsat rivalerne fra St. Pauli, der aldrig rigtigt har etableret sig i øverste lag.
Deres imponerende bedrift med at holde sig i den bedste Bundesliga blev synliggjort af det kendte ur på deres stadion, der talte de dage, klubben havde undgået at rykke ned. Uret nåede til sidst at tælle næsten 55 år, hvorfor deres nedrykning til 2. Bundesligaen for første gang altså blev et ekstra stort og synligt nederlag for den stolte klub.
Den gyldne æra for klubben var mellem 1976 – 1986, hvor klubben vandt Bundesligaen tre gange, to europæiske turneringer og den tyske pokalturnering. Siden da har de ikke vundet noget nævneværdigt, men klubbens fans er loyale og stemningen på Volksparkstadion er stadig en af de bedste i Nordeuropa. Ligesom den er hos naboerne fra St. Pauli fra den vilde del af byen.
St.Pauli – den socialistiske kultklub
Af de to Hamburg-klubber er St. Pauli på bemærkelsesværdig vis den, hvis brand er blevet mest velkendt rundt omkring Europa. Dette skyldes på ingen måde sportslige præstationer, men derimod at klubben i løbet af 1980’erne og 1990’erne blev en fan favorit hos venstreorienterede og antifascistiske fodboldfans – modsat de fleste andre tyske klubbers fangrupperinger, der var overvejende højreorienterede.
Fangrupperingen omkring klubben introducerede sit eget uofficielle logo til klubben, det ikoniske skelethoved, som ses på trøjer, hatte og alverdens merchandise hos beundrere af klubben overalt i verden. Dette uofficielle logo er blevet synonym med kampen mod fascisme og de andre ideologiske udgangspunkter, klubbens fan associeres med, og har nok haft stor indflydelse på, at klubben er så velkendt.
I nyere tid gør klubben stadig sin del for at sikre sig, at klubben drives ideologisk, således at den påvirker samfundet omkring sig og opfører sig som en social ansvarlig fodboldklub. F.eks. inviterede klubben for få år siden 1000 syriske flygtninge, der sad på et modtagercenter under flygtningekrisen, til at komme og se fodbold hos dem.
Rivaliseringen mellem HSV og St.Pauli
Ligesom i så mange andre byer, hvor der findes to fodboldhold, er der opstået en stor grad af rivalisering mellem ideologiske St. Pauli og succesfulde HSV. På banen har HSV i høj grad haft overtaget og har vundet 68 ud af de 107 kampe, de har spillet imod hinanden – men siden HSV’s nedrykning til 2. Bundesligaen i 2018, har St. Pauli faktisk domineret lokalopgøret og vundet størstedelen af de kampe, de har spillet mod hinanden i denne periode.
En fodboldrejse til Hamburg for at opleve det sjældne opgør (sjældent fordi de næsten altid har spillet i forskellige divisioner i Tyskland), er derfor en eftertragtet oplevelse. Er man så heldig at få fingrene i et par billetter til Hamburg-lokalopgøret, er man garanteret en intens oplevelse mellem to fodboldklubber og fangrupperinger, der er kendt for at skabe stemningen på banen og tribunerne.
Dog skal det nævnes, at rivaliseringen uden for banen af mange betragtes som en af de mere behagelige af slagsens, hvor fans af begge hold (til en hvis grad) kan drikke øl op og ned af hinanden inden et lokalopgør, uden man behøver at være bange for ubehagelige konfrontationer.
Teksten er skrevet af William Frost fra oplevfodbold.dk, der blandt andet skriver om fodboldrejser til Tyskland, England og andre europæiske destinationer.