Guide til Athen – Seværdigheder, bydele, hoteller

Har du overvejet at besøge den græske hovedstad Athen? Gør det! For det er en vidunderlig by, med varme, historie og gode oplevelser. Særligt de historiske oplevelser kan du glæde dig til – for der er mange seværdigheder i Athen, der har haft historisk betydning.

I indlægget her, får du alle de gode råd til din rejse til Athen. Både hvor man skal bo i Athen, hvordan temperaturerne er og ikke mindst de bedste seværdigheder i Athen. Der er indsat link til booking sider, som gør det nemt for dig at bestille de gode ture og oplevelser. Det er reklame links.

Indhold:

Fakta om Athen

athen overblik
Flotte Athen. Havet bagerst i billedet. Akropolis til venstre

Hovedstaden i Grækenland er Athen. Det er en fantastisk by, som grækerne er meget stolte over. Ud over at være hovedstad, er det også den største by i landet. Der bor ca. små 650.000 i Athen by, og tæller man de omkringliggende områder med så er det omkring 3,8 mio. mennesker. Så det er en rigtig storby.

Athen har en lang historie bag sig og man ved at der har boet mennesker i byen i over 3.000 år. Så den går langt tilbage. Det betyder også, at der er en masse historie og vigtige monumenter, som man kan se i byen. Det er igen med til at gøre den spændende at opleve.

Athen er placeret lidt inde i landet, men tager du eks. en bus blot 15-20 minutter væk. Så kan du komme til havet og en strand. Det gør byen oplagt til en kombi ferie af både storby og strand (lidt a la Barcelona).

Hvordan er temperaturerne i Athen

Hvornår skal man besøge Athen? Jeg giver dig her min vurdering. Athen er en rigtig storby og dermed er der altid noget at se i byen, uanset hvilken årstid du besøger byen på. Men der er årstider jeg vil mene er bedre end andre, for os danskere 😉

Om sommeren er Athen forholdsvis varm. Gennemsnits temperaturerne sniger sig op omkring 27 grader (det er rimelig meget). Det vil sige sommerferie i Athen, tænker jeg bliver rigtig varmt og der kan være mange andre turister. Det er ikke altid den bedste kombi – altså en varm storby, fyldt med mennesker.

At besøge Athen i sidst på foråret eller først på efteråret, vil jeg mene er det bedste tidspunkt af besøge Athen. Her falder temperaturerne, men der er fortsat ok varmt 20-25 grader. Samtidig er der ikke nær så mange turister som i højsommeren. Vandet burde også fortsat være varmt nok til at bade i.

Besøger du Athen ved vintertid, er det noget koldere og det minder lidt om vores efterår. Her kan både være sol, regn og slud – men dog som regel plus grader.

Hvor skal man bo i Athen

gader i athen og cafeer

Athen er en storby og breder sig derfor over et stort areal. Det er derfor vigtigt at vælge det rigtige sted at bo i Athen. Bor du for langt udenfor centrum, vil du skulle bruge en del transport tid, for at komme til de centrale steder i byen. Det koster måske lidt mere at bo mere centralt, men det kan være godt givet ud idet du sparer tid. Tid er ofte en mangelvare når man er på storbyferie 😉

Centrale bydele i Athen:

 • Plaka – En fantastisk dejlig bydel, som ligger helt centralt i Athen. Den ligger lige op at den store seværdigheder ”Akropolis”. Bydelen har et antik og rustik, men flot udtryk. Der er små cafeer, brostensgader og generelt bare gammel ”landsbyagtig” stemning. Bydelen er meget turistet og besøgt om sommeren. Skal du bo i Plaka – så find evt. et hotel, der ikke ligger for tæt på de store gader.
 • Makrigianni – Lige syd for Plaka området, ligger bydelen Makrigianni. Det kan også være et godt sted at bo. Det er centralt, og godt placeret ifht. seværdighederne i Athen. Selve området er et tidligere arbejder kvarter, men der er dog sket en større udvikling i området, så er eks. Eks. er åbent det store Akropolis Museum (se mere under ”Hvad skal man se i Athen”). I Makriganni vil du kunne finde noget af den græske lokalstemning, små hyggelige butikker, markeder og cafeer.
 • Koukaki – denne bydel, minder meget om Makrigianni, som den også grænser op til. Den ligger også forholdsvis centralt. I Koukaki, er der en afslappet stemning. Du finder ikke store butikker og centre her. Til gengæld, er bydelen ideel til at gå rundt og bare nyde en bid af Athen og Grækenlands historie.
 • Monastiraki – ligger lige nord for bydelen Plaka, ligger en del af den gamle bydel i Athen. Det er en livlig bydel, hvor der er mulighed for at shoppe. Det er et af de bedre steder at shoppe i Athen. Bydelen er bl.a. kendt for Monastiraki Square – som er et stort loppemarked. Her kan du købe alle mulige lokale ting. Det er bestemt værd at se.
 • Thissio – ligger vest for Monastiraki og på den anden side af Akropolis højen (Plaka ligger på den anden side). Du bor fortsat tæt på mange seværdigheder og centralt i Athen. Det er ikke den mest turistede bydel, til trods for at den faktisk ligger rigtig godt. Det gør stemningen i bydelen mindre livlig og mere afslappet.
 • Kolonaki – det mere eksklusive område i Athen. Alle byer har et område, hvor de store design butikker ligger, hvor biler er lidt større, folkene er lidt mere kendte og fortovene lidt bredere. Kolonaki er sådan en bydel. Så det er ofte lidt dyrere at bo i denne bydel, men du bor til gengæld rigtig godt.
 • Psiri – er en lille livlig og central beliggene bydel. Små gader, hyggelige cafeer, musik og glade mennesker præger den fine bydel Psiri. Der er gode restauranter og fine små butikker i gaderne. Vil du gerne ud og have en drink eller måske en bytur, kan det også gøres i dette område.
Booking.com

Hvordan kommer man rundt i Athen

Der er mange muligheder for at komme rundt i Athen. Nedenfor er listet nogle af de forskellige – generelt er en god huskeregel, at bor du forholdsvis centralt, så kan du gå rundt til det meste.

Gå rundt i Athen – som nævnt, hvis du bor centralt, kan du gå rundt til de fleste store seværdigheder i Athen. De er alle mere eller mindre koncentreret omkring midtbyen. Så man kan fint få rundt i Athen

Metro I Athen – Athen har som mange andre storbyer et metronet. Der er flere linier, der fordeler sig over meget af byen. Så du kan bruge metroen til at komme rundt i Athen. En anden ting er også, at den ene af linjerne (mener det er linje 3), den kommer forbi Athen lufthavn. Så ankommer du til lufthavnen, så kan du bruge metroen til at komme ind til centrum.

Busser – der er et stort net af busser der kører rundt over det hele Athen. Personligt, er jeg ikke meget til busser og storbyer, da jeg ofte synes det er lidt svært at finde ud af. Men hvis det mere er dig, så er der rig mulighed for det i Athen.

Sporvogne – en sidste måde at komme lidt rundt i Athen, kan være med sporvogne nettet. Der er flere linjer, og de passerer alle forbi Athen centrum. Det er en anderledes, men hyggelig måde at komme frem på.

Shopping i Athen – her skal du shoppe

shoppe gade i athen
Shoppegaden Ermou – med masser af butikker

Der er flere forskellige muligheder for at shoppe i Athen. Så alt efter om du er til shoppegader, shoppingcentre eller loppemarkeder i Athen, så er der rig mulighed for at stille din shoppe lyst.

Shoppe gader i Athen.

En af de specielle ting, er at bare slentre rundt i nogle af de gamle gader og hygge shoppe.

 • En af de gode gader at shoppe i i Athen er Ermou. Det er en rigtig lang gade – men det er mest den ene ende der er interessant. Det er den østlige del af gaden – startende ved Syntagma Square til Monastiraki-pladsen. Her finder du et bredt udvalg af butikker, der spænder fra internationale tøjmærker til græske designerbutikker. Ermou er faktisk en af ​​Athen’s mest berømte shoppinggader og bestemt et besøg værd.
 • I bydelen Kolonaki, er gaden Voukourestiou god til shopping. Men det er mere dyrere mærker du funder her. Eksempelvis Louis Vuitton og Dior. Men gaden ligger tæt på centrum, så det er let lige at gå derhen og se hvad der er. Kolonaki er kendt for sit høje modeindhold og trendy atmosfære.
 • Monastiraki: Dette er et livligt område med en blanding af butikker, loppemarkeder og traditionelle græske håndværksbutikker. Her kan du finde alt fra tøj og sko til souvenirs og antikviteter.
 • Plaka er det gamle kvarter i Athen, og det er et fantastisk sted at finde souvenirs, græske kunstværker, håndlavede smykker og traditionelle græske produkter. Det er også et godt område for at nyde lokale caféer og restauranter.
 • Glyfada: Hvis du er på udkig efter et moderne shoppingcenter, kan du besøge Glyfada-kvarteret, der ligger nær kysten. Her finder du mange butikker, restauranter, caféer og endda et indkøbscenter kaldet “Glyfada Shopping Center”.

Disse er blot nogle få af de mange shoppingmuligheder i Athen. Afhængigt af dine præferencer og budget, er der utallige butikker og områder, du kan udforske for at finde det, du leder efter. Husk også at prutte om priserne, især på markeder som Monastiraki og Plaka.

Markeder i Athen

marked i athen med frugt

I Athen er der særligt et markeder der er værd at tage til, der er på Monastiraki Square. Her er der loppemarked, hvor man som turist virkelig bliver forkælet. Det er muligt at købe alle mulige fine souvenirs og håndlavede græske ting. Så det er bestemt et besøg værd.

Ikke langt derfra ligger Avissynias Square, ligger et antik marked. Her er der virkelig mulighed for at finde fine smykker eller andre antikke ting. Dette marked er en fin kombi til markedet på Monastiraki square.

Små shoppe gader

Generelt finder du mange butkker rundt omkring i de sammenhængende bydele Plaka, Syntagma og Monastiraki. Så du kan bare lad dig fare lidt vild i de bydele og bare nyde den græske stemning og de butikker du dukker op.

Hvad skal man se i Athen – seværdigheder og oplevelser

Der er så mange spændende ting at se i Athen, at du ikke når at se det hele på din første tur til byen. Det er en by, hvor du virkelig fornemmer historien (ligesom eks. Rom i Italien). Det giver seværdighederne en ekstra dimension. For det er spændende at se gamle templer, men hvis man samtidig ved, at de eks. havde med den store havgud Poseidon at gøre – så er det bare ekstra spændende.

Nedenfor er et godt udvalg af spændende seværdigheder i Athen. Nogle er gratis, andre koster penge. Nogle er der indsat links til hvor du kan booke gode billetter til seværdigheder, det er et reklamelink.

Guidet tur til Delfi

delfi i grækenland

På denne tur kommer du til hvad der var det egentlig centrum i det antikke Grækenland. Du kommer nemlig til Delfi. Dette er en guidet tur, så du kommer til at lære rigtig meget om det antikke Grækenland. Af oplevelser på turen er bl.a. Lær om Oraklet fra Delfi, se gamle ruiner samt Apollons tempel.

Akropolis i Athen

akropolis i athen

Den største seværdighed i Athen, er uden tvivl Akropolis og området omkring. Det er et must at besøge når man er i Athen. Man siger at meget at Europas pragt, kultur og moderne arkitektur, her rødder tilbage hertil. Akropolis blev opført ca. 500 år f.kr.

Selve Akropolis i Athen (se også Akropolis i Rhodos), består af et stort område, med flere forskellige spændende seværdigheder. Den mest kendte og noget man har udsigt til fra meget af Athen, er Akropolisklippen. Den majestætiske klippe, sm du helt sikkert har set.

På Akropolis kan du bl.a. se Akropolishøjen, Nike-templet, Arthenes Parthenon (det store tempel på toppen af højen) og meget mere.

Ligesom mange andre af de store seværdigheder (Colusseum, La Sagrada Familia, Skt. Peterskirken) er et godt råd, at besøge det tidlig morgen, når det åbner. Midt på dagen kan der være mange mennesker. Husk – tag dig god tid og ny at gå rundt og besøg de gamle flotte monumenter.

Over at købe Spring køen over billetter – så er du sikker på at komme hurtigt ind.

Gode billetter til Akropolis:

De ny Akropolis Museum

Ikke langt fra Akropolis, ligger et fantastisk museum. Det er det ny Akropolis museum. Det ligger i bydelen Makrigianni.

På det ny Akropolis Museum, får du fortalt historierne fra en svunden tid. Du kommer til at fornemme storheden og de spændende historier om bl.a. Athen. Museet et selvfølgelig lavet, så du føler dig tæt ved Akropolis. Derfor er der direkte udsyn til den store klippe. Yderligere er museet bygget ovenpå en resterne fra et tidligere beboelsesområde. Dette kan man se direkte ned på gennem gulvet, da det er lavet af glas. Det er fantastisk.

Agoraen

På området ved Akropolis, ligger mange spændende steder. Blandt andet den største Agora i Athen. Agora betyder ”åben plads”. Agoraen i Athen er dog langt mere end en åben plads. Der er flere forskellige bygninger, på pladsen og de er spændende at se. Du kan bla. se det store Hefaistostempel, flere monumenter samt det fine Agoramuseum ”Attalos Stoa”

Selve området er anderledes end området ved Akropolis. Hvor Akropolis er mere bart og varmt (om sommeren), er der mere grønt om behageligt ved Agoraen. Det kan være en fordel at besøge efter dig besøg på Akropolis.

Agoraen i Athen er bestemt endnu en must-see seværdighed i Athen.

Zeustemplet

zeus tempel

Det enorme zeustempel i Athen, var en klar statuering af at Zeus var gudernes gud. Han var den største man troede på i gammel tid. Så der blev lavet et kæmpe tempel, hvor man kunne tilbede ham.

Det er, som med meget andet i Athen, fantastisk spændende at opleve. Det er dog lang fra hele det store tempel der er tilbage, faktisk kun 16 ud af de over 100 søjler. Men du får en rigtig god ide om storheden og hvad Zeus betød for folk.

Ud over zeus templet, er der også andre spændende ting at se. Du kan bl.a. se flere andre mindre templer, romerske bade, byporte mv.

Området ligger ca. 500 meter sydøst fra Akropolis.

Filopapposhøjen

En anden flot og gratis oplevelse i Athen, er at besøge Filopapposhøjen. I samme område som Akropolis, ca. 500 meter væk, ligger Filopapposhøjen. Det er en lille høj/bakke, som er dejlig at gå op af. Det er en anderledes oplevelse, og en god kontrast til de mange gamle monumenter og bygninger i Athen.

Du følger en sti/vej op. Når du når toppen har du en rigtig fin udsigt over Athen og Akropolis samt havet. Turen er ikke så lang, så den er også god til børn.

Der er bænke på vej op, ligesom du også vil støde på gamle kirker og bygninger – dem kan du se om du kan få lov at komme ind i.

Vær obs på, at mange anbefaler at man skal tage turen i dagslys – ikke når det er mørkt. 

Adresse: Du kan starte turen fra Dionysiou Areopagitou

Solnedgangstur til det smukke Poseidontempel

poseidons tempel

Du kan komme med på en unik tur fra Athen til den sydlig kyst, nærmere bestemt Kap Sounion. Her kan du opleve den græske Riviera (ligesom Frankrig har Cote d Azur). Du kommer til at få en fantastisk solnedgang samt opleve Poseidons tempel (Poseidon var den 2. største gud efter Zeuz).

Mitropoli kirken i Athen

Den græskkatolske domkirke, som ligger i Athen er fantastisk smuk. Så vil du gerne se en kirke i Athen – så er denne et godt bud. Kirken er ikke den ældste bygning i Athen, men den har dog en lang historie bag sig. Kongen og dronningen lagde de første sten tilbyggeriet i år 1842, og den var først færdig 20 år efter.

Kirken bliver i dag bl.a. brugt til officielle græske begivenheder eks. vielser af de royale. Kirken er som regel åben, så du kan komme ind og se den. Så hvis du alligevel går rundt i Plaka, så et smut forbi.

Adresse: Mitropoli kirken ligger i den gamle bydel i Athen ”Plaka”.

Du må besøge Athen

Jeg håber du kan bruge guiden, til når du til rejse til Athen, hvad end det er en weekend tur eller længere rejse. Har du andre gode ideer til oplevelser i Athen, eller hvor man skal bo – så er du meget velkommen til at skrive dem i et kommentar felt nedenfor.

Del denne artikel
Mads Riberholt

Mads Riberholt

Jeg hedder Mads Riberholt og det er mig der skriver her på StorbyGuide.dk. At rejse er min helt store passion. Jeg elsker at komme ud i verden og opleve nye steder, kulturer og ikke mindst byer.
Mit mål med siden, er at gøre det let for dig at planlægge din rejse. Det gør jeg gennem spændende indlæg, anbefalinger af hoteller og seværdigheder, interviews og meget mere.

Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments