Interview med Morten Kirckhoff fra Nul Stjerner

Har du nogensinde tænkt – hvordan rejser man som Jan og Morten i Nul stjerner? Jeg har været så heldig, at få en snak med Morten Kirckhoff, om det fantastiske rejseprogram Nul Stjerner, som han sammen med Jan Elhøj står bag. Jeg får stillet ham mange af de spørgsmål, som jeg tænker, vi alle har gået og brændt inde med. Det første Morten sagde til mine spørgsmål var “Du bliver SÅ meget klogere, hvis du kommer ind og ser vores rejseshow om netop Nul Stjerner.” (Du kan læse mere om deres show på NulStjerner.dk)

Allerførst, hvis du ikke kender Nul Stjerner, så skal du unde dig selv at se det. Det er fantastisk. Det er et rejseprogram i sin reneste form, forstået på den måde, at det er meget autentisk og viser tingene, som de er. Med åbent sind, rejser Jan Elhøj og Morten Kirckhoff ud i verden og forsøger at vise os, hvor meget verden har at byde på. Samtidig forsøger de også at vise, at hvis man selv rejser med åbent sind – så bliver man også modtaget sådan – hvor end man rejser i verden. Du kan se Nul stjerner på Dr.dk.

Så jeg kan bestemt anbefale, at gøre som Jan og Morten og rejse til lidt alternative steder og prøve sig selv lidt af, når man rejser.

Jeg er selv helt vild med deres måde at opleve verden på. Dét at tage lidt væk fra de store kendte oplevelser, er med til at gøre ens rejse endnu mere autentisk. Samtidig vil jeg påstå, at de mindre steder, faktisk kan give endnu større oplevelser. Jeg har selv boet hos lokale og ude i små samfund og det givet et ekstra lag til ens rejse. For det at bo lokalt og være åben for muligheder, giver ofte en uforglemmelig rejse.

Snak med Morten om Nul Stjerner

Det første jeg var interesseret i, var at vide hvordan de finder deres rejse destinationer i Nul Stjerner?

Morten fortæller bl.a. “Vi starter med at søge en hel masse. Vi udvælger som regel 3 velkendte lande bog 3 lande der ikke er så kendte.

Så der er altså ikke som sådan, begrænsninger i deres udvælgelse af lande. Men hvad gør I så når I har fundet landende I gerne vil besøge – hvordan finder I de oplevelser I vil vise ?

Morten fortsætter “Når vi har fundet de 3 kendte lande, så forsøger vi at vende oplevelserne lidt på hovedet – vi spørger os selv “Hvordan kan vi opleve det land anderledes end nogen tidligere har prøvet”. Så vi brainstormer en masse og søger efter spændende og anderledes ting og ser hvordan man kan opleve landet på en anderledes måde.

Da vi tog til Frankrig (Nul Stjerner, Sæson 4, Afsnit 4) tænkte vi landet der er kendte for ost, vin og ikke mindst at de spise snegle. Vi tænkte eksempelvis, kan vi lave noget om vin som folk ikke kender? Så vi søgte og fandt nogle nonner der laver vin. Så undersøgte vi om vi kunne komme ind på klostret – det kunne vi. Det blev en fantastisk anderledes fortælling om vin.”

Så Jan og Morten vil gerne fortælle os en historie, hvor de viser nogle af de ting vi kender, men på en måde som vi ikke kender det for.

De ukendte lande – DET er eventyr

Jan og Morten rejser også til lande som ikke er så kendt for andre. Det gør de for at give os seer et indblik og indtryk af landet og oplevelserne.

Morten fortæller: “Når vi rejser til mere ukendte lande, er det rent eventyr. Der er mange ting der er planlagt hjemmefra, men vi griber også dagen og mulighederne der opstår undervejs.

Vi havde den legendariske Palinka tur i Rumænien (sæson 3 afsnit 3). Vi skulle egentlig lave et interview om at bo på landet – men vi endte med at blive savet over i alkohol af de gutter der står og laver brændevin.

Vi var også i Georgien i Katskhi området (sæson 1 afsnit 2), hvor vi der på toppen af en høj klippe søjle, var en kirke med en munk. Vi ville gerne derop – men blev nægtet adgang. Tilfældigvis, så vi dog en anden høj klippe, magen til lidt derfra. Der var et forladt hus på toppen. Så sov vi der i stedet. Vi har altid sovepose og liggeunderlag med, hvor end vi rejser – så vi er forberedt på lidt af hvert”

Men hvad med børnene? Kan man rejse som jer med børn?

Nu har jeg selv børn, så det er selvfølgelig oplagt at spørge ind til, hvad man gør, hvis man vil rejse lidt som i Nul Stjerner, og gerne vil have sine børn med. Har du nogle gode råd eller steder der er gode at besøge med børn?

Der lærte mine børn det mere primitive liv og at skide i en spand og hente vand i en brønd. At rejse som vi gør kræver læring også for børnene. Morten Kirckhoff

Morten fortæller: “Alle de steder vi har været har været fede. Jeg vil sige at Kairo og Qatar er ikke for børn, men ellers kan man have børn med mange steder.

Jeg har rejst med mine børn lige siden de var små. Vi har bl.a. backpacket i Tunesien, Cambodia og Filipinerne, hvor børnene lærte at være med på rejse. Jeg har også haft en ødegård i Sverige, hvor der ikke var vand og elektricitet. Der lærte mine børn det mere primitive liv og at skide i en spand og hente vand i en brønd. At rejse som vi gør kræver læring også for børnene.

Generelt kan man have sine børn med overalt og de har godt af at blive taget med overalt og lære om livet. Man vaccinerer dem med rejser, for alle rejser og oplevelser giver dem noget i rygsækken.

Er det ikke utrygt at rejse hvor i gør?

Men når man rejser lidt på kanten og uden for lands lov og ret, føler I jer så ikke lidt utrygge? Eksempelvis da I “ryger i den store Palinka gryde” og ender med at sove ved en fremmed mand?

Morten fortæller: “Nu har jeg rest gennem et helt liv og været i 110 lande – så jeg har en del erfaring i bagagen. Det er ikke utrygt. Når man kommer væk fra de store Alfa destinationer, så bliver det mindre utrygt. Der hvor turisterne er, det er jo altid der det bliver røvet. Jeg vil være mere utryg ved at gå gennem Prag en nat, end jeg ville i en tilfældig lille rumænsk landsby.

Så vi tager ikke særlige forbehold, når vi rejser, for vi rejser som regel uden for de alfa destinationer. Her får man også et godt udgangspunkt for at opleve det autentiske og mere normale og derfor også mindre utrygge.

Hvad står højest på din bucketlist?

Personligt har jeg mange forskellige steder i verden jeg gerne vil hen. Men når man er så berejst som Morten, er der stå stadig flere steder man ønsker at besøge?

Morten fortæller “Jeg har aldrig været i Tibet, så den står højt på min liste. Jeg har forsøgt flere gange at komme ind – både legalt og illegalt, men er desværre blevet stoppet af politiet. Landet er jo lidt semibesat af Kina og derfor er det svært at komme ind som journalist. Men Tibet – det vil jeg gerne hen”.

Gode råd til at rejse som i Nul Stjerner?

Jeg tænker der er mange derude, som synes jeres måde at rejse på er meget fascinerende. Hvis nu man gerne vil rejse som jer – har du så nogle gode råd til hvordan man gør? Er der nogle særlige ting, man skal være opmærksom på, når man planlægger sin rejse?

Morten fortæller “At rejse som vi gør i Nul Stjerner, tror jeg kun er muligt, fordi jeg har et helt liv med rejser bag mig. Jeg har fået en masse erfaring og uden det var det nok svært at lave et program som Nul Stjerner. Så jeg tænker ikke bare man skal gå all in på en gang – det kræver lidt tilvending.

Når man rejser, så prøv at tage en dag ud af ferien og lav noget helt andet. Tag op i en lille landsby, sæt dig på en plads og bare se hvad der sker i byen. Det er meget med at tage det i små etaper. Eller lej en bil et par dage og kør væk fra de store destinationer og find et bed and breakfast. Det gælder om at udfordre sig selv lidt hele tiden og gøre det i små doser, så man får smag for det.

Tak for snakken og en lille anekdote

jan og morten nulstjerner hotel gedser
Jan og Morten genbesøger Hotel Gedser. Foto: Dr.dk

Da jeg runder af med Morten, kom vi til at snakke om hotel Gedser – det sydligste punkt i Danmark.

Morgen siger “den legendariske vært på Hotel Gedser, har efter vores program om Hotel Gedser, fået sindssygt travlt. En nem måde at prøve at rejse nogle af vores steder, er jo ved at tage til Gedser. Så det har mange gjort. Så bestiller de værelset fra Nul Stjerner og bor ligesom Jan og Morten. Så det er fedt at vores program kan være med til at skabe mere opmærksomhed om hans hotel.

Tusind tak for snakken Morten, du er lige så autentisk i virkeligheden som på tv – det kommer dog ikke som en overraskelse.

Jan og Morten og Nul Stjerner rejser lige nu landet rundt og holder spændende foredrag om netop Nul Stjerner. Har du ikke købt billet endnu – så du gøre det på www.NulStjerner.dk

Husk også, at du kan se alle afsnit af Nul stjerner på Dr.dk

     

Del denne artikel
Mads Riberholt

Mads Riberholt

Jeg hedder Mads Riberholt og det er mig der skriver her på StorbyGuide.dk. At rejse er min helt store passion. Jeg elsker at komme ud i verden og opleve nye steder, kulturer og ikke mindst byer.
Mit mål med siden, er at gøre det let for dig at planlægge din rejse. Det gør jeg gennem spændende indlæg, anbefalinger af hoteller og seværdigheder, interviews og meget mere.

Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments