Borgmester interview: Hvad skal man se i Odense?

Læsetid 10 min.

Hvad skal man se i Odense? Har byen nogle spændende oplevelser for børn? Det får du svaret på her, i dette interview med Odense borgmester Peter Rahbæk Juel. Han fortæller hvorfor man skal besøge Odense, samt hvad der er af unikke oplevelser særligt for børnefamilier. Som du kan læse i Interviewet, er Odense en fantastisk by at besøge – rig på natur, kultur og oplevelser.

Interviewet er en del af interviewserien ”Danskernes byer”, som er en din by guide, fortalt af de offentlig kendte personer der selv bor der. Det er altså deres guide til dig – som inspiration til dit ophold i byen.

Indhold

Fakta om Odense

Afslappende aften ved Odense havn

Smukke Odense er Danmarks 3. største by Odense, med omkring 180.000 indbyggere. Den er beliggende cirka midt på Fyn, og fungerer dermed som naturlig hovedby for hele øen. Men med sin placering midt på Fyn, ligger Odense faktisk meget centralt for meget af Danmark – og byen er derfor et yndet rejsemål for turister i alle aldre.

I år 1988 fejrede byen sin 1000 årsfødselsdag, da man i gamle breve kan se at byens navn fremgår allerede i år 988. Det betyder at byen rummer en masse historie, gamle bygninger og oplevelser. Der er små baggårde, gamle bydele og storslået natur.

Som H.C. Andersen vist engang sagde ”At rejse (til Odense) er at Leve

Hvem er Peter Rahbæk Juel

Peter Rahbæk Juel er en årgang 1977ér og oprindelig født i Skjern. Da han skulle studerer, blev Odense hans destination – og den er ikke skiftet ud siden. Som Peter selv siger ”Odense er blevet min by”. Det kan vist kun give ham ret i. For Odense er blevet så meget hans by, at han brænder for at gøre byen til et endnu bedre sted at bo – et sted hvor der er plads til alle og hvor der aldrig er lang til et grønt frirum. I Odense bor han med sine kone og sine 2 børn – så ud over at være borgmester er han også familiefar og mand.

Han stillede op for Socialdemokratiet og blev stemt ind som Borgmester i 2017 – med et af de højeste antal personlige stemmer (over 28.000 stemmer) ved et kommune valg i Odense. Så det virker til at Odense også har taget Peter Rahbæk Juel til sig.

Interview med Peter Rahbæk Juel :

Hvem er du og hvad betyder Odense for dig?

”Odense er den by, der tog imod mig, da jeg flyttede hjemmefra for at læse historie.  Og så er det den by, hvor jeg har mødt min kone, stiftet familie og hvor mit politiske engagement og virke foldes ud. På den måde har Odense givet mig rigtig meget – det er blevet min by.

Derfor brænder jeg også for at udvikle byen og skabe de bedste rammer for odenseanerne. Det er dét, der har drevet mig ind i politik, og det er dét jeg sætter mig i spidsen for som borgmester.”

Hvordan er det at bo i Odense?

Smukke Munke mose i Odense

”Odense er en fantastisk by at bo i. Byen har en størrelse, hvor der er plads og rum til forskelligheder, men uden at vi har mistet det unikke fællesskab og sammenhold, som kendetegner byen. Det er en grøn og indbydende by, hvor der aldrig er langt til grønne oaser og smuk natur. En by, der både indfanger historiens vingesus og samtidig står midt i rivende udvikling. Odense bliver kun bedre at bo i, for hvert år der går – der kommer hele tiden nye spændende kulturelle tilbud, fantastiske restauranter og attraktive boliger.”

I Odense kan børnene gå på eventyrlig opdagelse i en lang række attraktioner og forældrene kan opleve storbyens glæder – men uden storbyens stress.

Hvorfor skal man besøge Odense som børnefamilie?

”Odense er en by i børnehøjde, som samtidig har forandret sig så meget over de senere år, at den vil overraske de forældre, der ikke har været her et stykke tid. I Odense kan børnene gå på eventyrlig opdagelse i en lang række attraktioner og forældrene kan opleve storbyens glæder – men uden storbyens stress. Odense er overskuelig og tryg, og de fleste attraktioner kan nås til fods, på cykel og inden længe med letbanen. Og når du får brug for at hvile hoved og ben, er du altid i nærheden af grønne områder og Odense Å.”

Hvad skal børnefamilier se i Odense?

Danmarks Jernbanemuseum – et af skønne oplevelser i Odense

Der er masser af seværdigheder og ting at tage sig til i Odense, og hvad der rammer bedst, afhænger både af børnenes alder og familiens interesser.  Mange oplevelser er billige eller gratis for børn, og generelt vil jeg anbefale alle familier at også besøge Odense på en måde, hvor man kommer rundt i byen og nyder de mange grønne områder og forskellige legepladser. Men herunder er oplistet fem eksempler, der forhåbentlig kan inspirere familier, som skal på besøg i Odense. 

 • Det ny HC Andersens Hus midt i Odense er både et fantastisk flot byggeri med en stor grøn have og et helt særligt børneunivers, hvor man kan gå på opdagelse i forfatterens mange eventyr på en helt ny måde. Det ligger i en del af byen, der har været igennem en kæmpe forandring, og som både er historisk og moderne.

 • Nørregaards Teater er anerkendt som et af Danmarks bedste børneteatre. Det har både adresse i bymidten og i Vollsmose og byder på massevis af forskellige og finurlige forestillinger hvert år til alle aldre – fra de alleryngste 1-årige til teenageren.

 • Danmarks Jernbanemuseum ligger lige ved siden af Odense Banegård og er en oplevelse for både børn og voksne. Her kan man gå på opdagelse i alt fra Danmark første lokomotiv til den orange traktor fra en af Olsen Banden-filmene. De mindre børn kan få en tur med minitoget, opleve børnebanegården og lege på legepladsen, mens resten af familien kan drømme sig afsted på interrail i udstillingen Drømmenes Kupé.

 • Odense Zoo er flere gange blevet kåret som Europas bedste, og her er da også en unik mulighed for at se verdens dyr i så naturligt et habitat som muligt. Uanset om det er løven, tigeren, søkøer eller den sjældne røde panda, der er børnenes favorit, så kan du se dem her.

 • Skal der kunst på programmet, er Kunstmuseum Brandts næsten altid garant for en god oplevelse. I den gamle klædefabrik midt i Odense kan du opleve klassisk og moderne kunst gennem både faste og skiftende udstillinger, og den faste sanseudstilling udfordrer både små og store til at opleve sig selv og sin krop på nye måder.”

Hvilke gode naturoplevelser for børnefamilier er der i Odense?

En af legepladserne ved det fantastiske Stige Ø
 • ”I Odense vil vi være Danmarks grønneste storby, og derfor er du altid i nærheden af et grønt område. I bymidten kan du gå på opdagelse i Eventyrhaven, Kongens Have og Munke Mose – ved sidstnævnte er der også et særligt krible-krable-rum, hvor børnene kan opleve insekter og små dyr.”

 • Odense Å løber som en grøn vejviser gennem hele byen, og forbinder en lang række legepladser og attraktioner. Ved at følge stierne kan du fx både komme til Odense Zoo, kulturbotanisk have og Den Fynske Landsby, og du kan leje vandcykler eller kanoer for selv at tage en tur på åen.  ”

 • ”Lidt udenfor bymidten er der også mange grønne oplevelser af komme efter.  Blandt andet Stige Ø ved Odense Fjord, der før var en losseplads men i dag er et stort naturområde med et væld af aktiviteter. Eller man kan besøge netværket af gamle grusgrave ved Tarup-Davinde, der i dag er populære badesøer. ”

Er der særlige events i Odense til børnefamilier?

”I Odense elsker vi festivaler og har over 70 af slagsen i løbet af årets gang. Fra de store musikoplevelser som Tinderbox til Lysfestival, Blomsterfestival eller Magiske Dage i efterårsferien. Så nærmest uanset hvilken årstid, man besøger Odense, er der kulturarrangementer for små og store på programmet. (red. Læs mere om events i Odense)

Er der et bestemt sted, du tænker er godt at bo som børnefamilie?

”Hvis man bor på et hotel, vandrehjem eller tilsvarende i eller tæt ved bymidten, så har man adgang til mange af oplevelserne til fods, på cykel og snart med letbane. ”

Hvilket steder i Odense er gode, når man vil ud og spise?

”I bymidten er der en lang række restauranter, cafeer og kaffebarer, vinbarer og spisesteder i alverdens afskygninger. Der er også to streetfoodmarkeder centralt i byen og på havnen, der tilbyder mad fra alle verdenshjørner.”

Hvor finder man de bedste shoppeområder i Odense ?

Nedergade i Odense – altid hyggelig

”I centrum af Odense er der både masser af shopping langs gågaden og specialbutikker i mange af sidegaderne. Fx i kvarteret omkring Overgade/Nedergade, der desuden ligger midt i den gamle bydel, samt i Nørregade og Latinerkvarteret ved Munke Mose/Ny Vestergade og Brandts Kunstmuseum. Jeg vil anbefale, at man lader sig i inspirere og gå på opdagelse også i de små gyder og baggårde.

Er man mere til shoppingcentre, så er der gode muligheder med Rosengårdscentret og Tarup Center. ”

Har du et yndlings spot i Odense?

”Hvis man vil noget, der er særligt odenseansk, så besøg bymidtens baggårde/stræder og gå en tur langs med åen. Solnedgangen kan man fx fange på Byens Bro, inden man går videre ud og også oplever Odense om aftenen. ”

Her slutter interviewet om hvad man skal se i Odense, med Borgmester Peter Rahbæk Juhl.

Byen bro i Odense

Interviewet skulle gerne svare på “hvad skal man se i Odense”? Jeg er faktisk stadig lidt i tvivl – men mest i tvivl om hvilke seværdigheder jeg skal starte med – for der er virkelig meget at se i Odense. Det er en by fuld af liv og kultur. Byen rummer alt og alle. Det betyder, at der vil altid være en oplevelse, historie, festival eller grønt frirum til dig. Det gør Odense til et perfekt sted at tage på storbyferie, uanset om du er ung, gammel og med eller uden børn. De mange oplevelser og seværdigheder i Odense, gør også at byen er et godt sted at besøge uanset årstiden – for der vil altid være noget at lave.

Tak til Odense Borgmester Peter Rahbæk Juel, for at fortælle om hans fantastiske Odense. Nedenfor er en opsummering med links til de steder Peter nævner:

Hvad skal man se i Odense – nyttige links:

Turbådene ved Munke mose

 • Events i Odense
  • Tinderbox
  • Lysfestival
  • Blomsterfestival
  • Magiste Dage (efterårsferie)
  • Læs mere om Events i Odense (der er over 70 events i løbet af året)

 • Bo og spise i Odense
  • Du spiser og bor godt i Odense Centrum

 • Shopping i Odense
Del denne artikel
Mads Riberholt

Mads Riberholt

Jeg hedder Mads Riberholt og det er mig der skriver her på StorbyGuide.dk. At rejse er min helt store passion. Jeg elsker at komme ud i verden og opleve nye steder, kulturer og ikke mindst byer.
Mit mål med siden, er at gøre det let for dig at planlægge din rejse. Det gør jeg gennem spændende indlæg, anbefalinger af hoteller og seværdigheder, interviews og meget mere.

Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments