Ferie i Normandiet: De bedste byer at besøge i Normandiet

Vil du gerne opleve noget af historien fra 2. verdenskrig og hyggelig franske byer – så skal du tage på ferie i Normandiet. Det er både historisk og smukt. De fanstastisk strande, små og store byer, der emmer af fransk landsby stemning. At tage til Normandiet på ferie, kan bestemt anbefales.

Læs om alle de bedste byer at bo i, når du er i på ferie i Normandiet. Du får en stor guide, hvor du kan læse om alle de bedste og mest spændende byer at bo i i Normandiet, samt hvad du kan opleve i byerne.

Det er både store og små byer – men fælles for dem er at de er perfekt at besøge på din ferie i Normandiet.

Indhold:

 1. Cote Fleurie – Blomsterkysten
 2. Den gamle by Dieppe
 3. Havnebyen Cherbourg
 4. Strandbyen Houlgate – fantastisk feriested
 5. Mont St. Michel – ægte Disney by
 6. Granville – et dejligt feriested
 7. Caen og William Erobreren
 8. Den smukke by Avranches
 9. Den charmerende by Honfleur
 10. Le Havre – den berømte fiskerby
 11. Den historiske by Rouen – Kendt for Jeanna d’Arc
 12. Byen Bayeuxs – med historie i gobeliner

1. Cote Fleurie – Blomsterkysten

Cote Fleurie (Blomsterkysten) er kendt som det helt centrale feriested ved kysten i Normandiet. Området har førsteprioritet blandt turister, som er til strand og ren afslapning. Cote Fleurie imponerer med sine mange smukke strande, pubber, caféer og kasinoer, som indbyder til afslapning, sjov og ballade.

På Blomsterkysten, og i nærheden heraf, er der mange forskellige turistattraktioner som f.eks. D-dag strandene og halvøen Cotentin. Disse attraktioner kan sagtens kombineres med Cote Fleuries strande og giver den besøgende mulighed for en alsidig ferie med historiske oplevelser, sport og underholdning i den lettere genre.

Kysten ved Cote Fleurie er særdeles velbesøgt af turister og andre besøgende fra hele verden. Men også turister fra Normandiet og resten af Frankrig vælger at holde deres ferie her. Således er området fyldt med turister året rundt – ikke mindst grundet det behagelige og stabile klima.

Cote Fleuries kystlinie stækker sig fra Honfleur i den ene ende og Cabourg i den anden. Kyststrækningen imellem disse to punkter giver plads til mange smalle men smukke strande, hvor man kan nyde livet under solen med en flot maritim udsigt.

Blandt Cote Fleuries mest besøgte områder er byerne Deauville og Trouville. Deauville bliver ofte besøgt af kendisser og mennesker fra de højere samfundslag. Trouville minder på mange områder om Deauville, men besøges af et mere varieret udsnit af turister, hvad angår økonomisk formåen og præferencer.

Et andet meget besøgt sted i Cote Fleurie – måske endda det mest populære – er Honfleur. Honfleur blev meget kendt i regionen i forbindelse med Hundredeårskrigen, hvor byen var befæstet. Nu om dage spænder mange af områdets store begivenheder an i Honfleur, hvilket tiltrækker meget opmærksomhed.

SE DE GODE HOTELLER PÅ COTE FLEURIE

2. Den gamle havneby Dieppe

Dieppe normandiet
Dieppe normandiet

Dieppe er det ældste sommerkursted i Frankrig og ét af de ældste i hele Europa. Dette feriested ved den Engelske Kanals kyst ligger i Normandiet. Foruden sine strande tilbyder stedet en vifte af andre muligheder for turister.

Dieppes gamle by har en vigtig havn, som ligger i retning mod Argues floden. Havnen er en af byens største attraktioner. Den er meget karakteristisk ved at være naturligt beskyttet og omgivet af kalkklipper, da byen ligger i en dal.

Ifølge de lokale stammer byens navn, Dieppe, fra det angelsaksiske ord “deop”. Det betyder dybde, og blev brugt til at beskrive stedet på grund af den betydelige dybde Argues floden har. I årenes løb er ordet “deop” altså langsomt muteret til Dieppe, som er byens officielle navn i dag.

Dieppes historie som havneby ligger helt tilbage til det XI århundrede. I denne epoke opdagede franske fiskere stedets potentiale. Siden da er byen og dens havn blevet meget kendt i regionen grundet de gode fiskerimuligheder.

Imellem år 1420 og 1435 var Dieppe besat af englænderne, som rent faktisk havde forsøgt at gøre det samme et århundrede tidligere – omkring år 1340. I løbet af det XVI århundrede kom der godt gang i byens økonomi. Det skyldtes, at en forretningsmand ved navn Jean Ango etablerede sin forretning med mange arbejdere ved byens havn.

Omkring år 1670 blev byen hærget af religionskrige. I denne epoke døde omkring 10.000 af byens indbyggere og mange blev berørt på mange andre områder. Nogle få år senere, i løbet af 1694, blev Dieppe invaderet af fremmede styrker, som gjorde stor skade. Efterfølgende måtte en stor del af byen genopbygges.

SE DE GODE HOTELLER I DIEPPE HER

3. Havnebyen Cherbourg

Den franske by Cherbourg ligger i den nordvestlige del af landet i Normandiet. Byen er en del af det franske departement Manche og er verdenskendt for sin havnefront, som har spillet en stor rolle i forskellige historiske begivenheder.

Byen Cherbourg har et indbyggertal på omkring 28.000. Byens vigtigste ressource er skibsindustrien. Således har havet og havnefronten haft stor indflydelse på byen, dens aktiviteter og ikke mindst økonomi.

I løbet af XII og XIII bekrigede Frankrig og England næsten konstant hinanden på grund af byen med ønske om at kontrollerede havnefronten. Denne rivalisering fortsatte indtil 1450’erne, da Frankrig endeligt fik kontrollen over havnefronten, efter at Charles VII opgav striden.

Havnefronten er meget speciel, i og med at den er beskyttet til tre sider af naturlige barrierer. Samtidig er der et stort åbent område, der giver adgang til bugten.

I den nordlige del af Cherbourgs havnefront er der en forstærket mole, som blev bygget over en periode på 70 år. Louis XVI påbegyndte konstruktionen i 1775, men byggeriet blev ikke afsluttet før 1845. Flere berømte personligheder med stor historisk betydning, har været en del af denne havnefront og dens historie.

Anden Verdenskrig satte sine spor på byen ved at gøre stor skade på havnen. Efter krigen blev havnens ødelagte områder genopbygget og har i dag næsten sin oprindelige form.

ALLE DE GODE HOTELLER I CHERBROUG HER

4. Strandbyen Houlgate – fantastisk feriested

Houlgate
De smukke strande ved Houlgate

Houlgate er et feriested ved havet, som ligger i Normandiet. Grundet sine skønne strande og generelt behagelige udseende, tiltrækker byen turister fra hele verden. Stedet byder på mange forskellige aktiviteter, så de fleste vil kunne finde noget interessant at foretage sig.

Ved første øjekast er byen domineret af veje, omkranset af træer og hælder ned mod stranden, som ligger i det nedre område. Generelt får man indtryk af en fredfyldt by med mulighed for både sjov og afslapning kombineret med vindens rolige rusken i træerne og lyden af havet.

Et af de karakteristika som adskiller Houlgate fra de fleste andre havnebyer i regionen, er bevarelsen af de oprindelige bygningsværker. Det oprindelige udseende virker jomfrueligt og helt uden moderne bygninger. Således kan man som turist opleve en typisk fransk ferieby ved havet, som ikke er berørt af moderne tendenser.

Der er et stort udbud af spændende steder og bygningsværker spredt ud over Houlgate. Man kan opleve alt fra middelalderlige bygninger og schweitziske katedraler til typiske rococo konstruktioner. Flere af disse konstruktioner er nu omdannet til hoteller, hvor man kan nyde sit ophold i byen.

I historiens løb har mange personer af historisk betydning færdedes i byen og sågar bosat sig her. Blandt disse personer kan nævnes Sankt Saens, Sacha Guitry og Napoleon III. I dag byder byen på en spændende kombination af rolige områder som strandene og historiske bygninger blandet med diskoteker og pubber. Så der er noget for enhver smag i Houlgate.

ALLE DE GODE HOTELLER I HOULGATE HER

5. Mont St. Michel – magisk område

mont-saint-michel normandiet
Mont-saint-michel

Mont Saint Michel er en lille ø, som ligger i Saint Malo Golfen i Normandiet. Øen består for en står del af klipper. I den centrale del af øen ligger en meget interessent by med mange antikke bygningsværker. Det er et af de mest unikke og smukke områder i Normandiet – hvilket også er grunden til at Disney brugte Mont St. Michel, da de lavede tegnefilmen “Rapunzel (Tangled)”. Saint Mont Michel er nemlig slottet og halvøen, hvor kongen og dronningen holder til.

Mont St. Michele klosteret er hovedattraktionen i området. Det gamle kloster fremstår helt uforandret og er meget karakteristik med sin unikke byggestil. Dette Benedictinekloster er opført højt oppe på en klippe og er omgivet af et stort antal stenvægge.

Foruden sit kloster ligger der mange andre spændende bygningsværker i Mont Saint Michel for turister med interesse for arkitektur. Disse ligger primært i den lavere del af øen, hvor langt de fleste indbyggere bor. I dette område har man også mulighed for at shoppe, drikke en kop kaffe eller blot nyde den fantastiske udsigt.

I den del af Mont Saint Michele som ligger lidt højere, kan man opleve flere antikke bygningsværker i gotisk stil. De fleste af disse bygninger blev opført i det XIII århundrede og tiltrækker mange turister fra hele verden.

Mont Saint Michel byder også på en antik kirke. Denne kirke blev opført i år 708 og grundlagt af manden, som var biskop af Avranches på det tidspunkt. Kirkens kapel blev færdiggjort året efter – år 709. Selvom bygningen overlevede adskillige krige og slag uden større skader, er der igennem århundrederne foretaget mange forandringer og ombygninger af kirken.

De fleste af Mont Saint Michele’s konstruktioner indeholder en stor del granit og sten, hvilket gør denne by helt speciel. Foruden de gotiske og middelalderlige bygningsværker kan man på øen også opleve bygninger fra andre epoker og i andre stilarter.

ALLE DE SMUKKE HOTELLER I MONT SAINT MICHEL

6. Granville – et dejligt feriested

Granville beskrives ofte som et af de mest attraktive feriesteder i det nordlige Frankrig. Byen, som ligger i Normandiet, tager imod mange besøgende fra Frankrig og resten af verden. Granville er det ideelle feriemål, hvis man ønsker at slappe af og nyde en fed ferie.

Byen Granville har fungeret som feriested for turister siden det XIX århundrede. Selvom byen har været velbesøgt, er det ikke mere end to århundreder siden, at Granville for alvor begyndte at forme sig til det populære feriemål, som det er i dag.

Foruden at være et berømt turistmål, er Granville også kendt for fiskeri. Således er størstedelen af byens ressourcer baseret på havet og de strande, som tiltrækker mange turister.

En af det mest interessante tider på året at ligge vejen forbi Granville, må siges at være, når der afholdes Mardi Gras karneval. Denne karneval har været en tradition i Granville i mere end et århundrede. Under festlighederne bliver byen nærmest invaderet af turister, som samtidig kan nyde godt af de dejlige strande.

Mardi Gras karnevalen i Granville er blevet afholdt hvert år siden 1872. Oprindeligt opstod festivalen i forbindelse med fiskernes forberedelser, inden de skulle til havs. Selvom karnevalen i dag dækker meget bredere og indeholder mange forskellige aktiviteter, danner fiskeriet stadig grundlaget for festlighederne.

Granvilles Mardi Gras festival afholdes normalt i løbet af februar måned. En af de sjoveste og mest interessante aktiviteter i løbet af festlighederne, er det der kaldes “intrigedagen”. I løbet af denne dag bærer mange af byens indbyggere og turister masker, for at snyde dem de besøger på deres vej rundt omkring i byen.

SE DE BEDSTE HOTELLER I GRANVILLE HER

7. Caen og William Erobreren

caen no war
Den kendte skulptur “No War”

Byen Caen er den administrative hovedstad i det franske departement Calvados. Desuden er byen hovedstad i det nedre Normandiet. Der bor cirka 115.000 mennesker i Caen, som blev berømt efter at William Erobreren valgte at slå sig ned her og samtidig opførte mange vigtige bygningsværker i området.

En stor del af Caen og mange af de vigtigste bygninger blev destrueret under Anden Verdenskrig og D-dag invasionen. Efterfølgende er det meste dog blevet genopbygget. På trods af ødelæggelserne kan man stadig nyde synet af mange gamle oprindelige bygningsværker i byen.

Under Anden Verdenskrig blev der i Caen ført mange intense kampe, hvilket betød at en stor den af byen og dens bygninger blev tilintetgjort. Efter krigen blev byen genopbygget over en periode på 14 år, hvor mange historiske bygninger blev genopført og den oprindelige arkitektur bibeholdt.

Et af de mest interessante af de oprindelige bygningsværker i Caen er Abbaye Aux Dames. Abbaye Aux Dames blev bygget i løbet af det 11. århundrede efter ordre fra William Erobrerens hustru. I byen ligger også Abbaye Aux Hommes, som blev beordret opført af William Erobreren selv i samme periode.

Et andet imponerende bygningsværk i området er Caen Chateau eller Caen Slottet. Også dette slot blev opført på William Erobreren befaling i løbet af 1060’erne. Slottet er ikke alene kendt for sin historie, men også fordi det er et af de mest imponerende middelalderlige fæstningsværker i Europa.

Caen Slottet har været beboet af mange betydningsfulde historiske personligheder og lagt vægge til mange vigtige begivenheder. En af disse begivenheder fandt sted i 1182, da Henry II blev genforenet med sine to sønner Jean Sans Terre og Richard Coeur de Lion og fejrede det med en stor julefest.

SE ALLE DE BEDSTE HOTELLER I CAEN

8. Den smukke by Avranches

Avranches, som ligger i den franske region Normandiet, tilbyder et stort antal aktiviteter og spændende steder for den besøgende. Byen er meget tiltrækkende og interessant grundet sine naturlige karakteristika og tætte forhold til store historiske begivenheder som f.eks. Anden Verdenskrig.

Avranches er det perfekte sted, hvis man ønsker at nyde naturen og trække ren luft igennem lungerne i åbne grønne omgivelser. Byen og dens omgivelser har mange grønne områder og parker, hvor man kan nyde naturen og stresse helt af. De turister, som er undervejs på en længere rejse i Frankrig, vil ofte kunne geare helt ned ved at tilbringe et par timer i byen og dens grønne arealer.

En anden stor attraktion i Avranches er byens tilknytning til historien. Avranches spillede en stor rolle i Anden Verdenskrig, ikke mindst i slaget hvor de allierede styrker besejrede nazisterne i Normandiet. Således kan man ved at besøge området genleve en historisk begivenhed, som påvirkede hele verden.

Avranches spillede en stor rolle i, hvad der blev kaldt Operation Cobra. Det var en enorm operation, som havde til formål, at de allierede ville angribe nazisterne og befri Frankrig. De tropper, som allerede befandt sig i Avranches, arbejdede i koordination med tropper spredt ud over hele Normandiet for at opnå deres mål. Der er adskillige mindesmærker og museer i såvel Avranches såvel som i andre byer i regionen.

Et af de centrale steder med relation til Anden Verdenskrig, som man bør besøge i Avranches, er Anden Verdenskrigs Museet. Her kan man se mange interessant objekter fra krigen som f.eks. tøj, uniformer og andet krigsudstyr. Desuden kan man se en film om de begivenheder, hvor byen spillede en meget stor rolle. Man bør heller ikke gå glip af et besøg ved General Patton Monumentet. Monumentet er til minde om de allieredes tanks under General Pattons kommando, der var med til at befri Frankrig.

BOOK DE BEDSTE HOTELLER I AVRANCHES HER

9. Den charmerende by Honfleur

honfleur normandiet
Den smukke by Honfleur normandiet

Honfleur er en meget charmerende og unik by ved kysten i den franske region Normandiet. Byen hører under det område, som hedder Cote Fleurie og siges ofte at være det smukkeste feriested i hele regionen. Mange turister, som rejser Cote Fleurie tyndt fra ende til anden, synes at Honfleur er det meste interessante sted i området.

Et af de centrale områder besøgende ikke bør gå glip af i Honfleur, er byens havn. Byen har en særdeles interessant havn, som er et billedsmuk og et charmerende skue, for de der nyder havet og aktiviteter til havs. Havnen summer af liv, fra skibe som ankommer og afgår fra og til andre havne i regionen.

Honfleur byder også på et meget lækkert køkken og nogle gode egnsretter – naturligvis med fisk som hovedingrediens. Derfor kan det varmt anbefales at besøge de lokale restauranter og bede om en fiskeret eller andre lokale retter fra Normandiet.

Yderligere skal der også slås et slag for Honfleurs strande. Byen og dens nærområde lokker med mange fantastiske strande – nogle mere populære (overfyldte) end andre.

Foruden sin tætte tilknytning til havet er Honfleuer også stærkt forbundet med kunsten. Mange store kunstnere er blevet inspireret af byen og dens omgivelser. Flere valgte faktisk at bosætte sig i byen. Således er mange store kunstværker opstået med byen som inspirationskilde, og mange af byens landskaber går igen i disse værker. Den primære grund til at Honfleur har så tætte bånd til kunstens verden, er at mange impressionister brugte byen som mødested. Mange af deres første kreationer blev skabt i området. Én af disse kunstnere var Boudin. I dag kan man som turist besøge Musée Eugene Boudin og opleve mange storslåede værker og lære mere om byens tilknytning til kunstens verden.

SMUK BY – BOOK DE BEDSTE HOTELLER I HONFLEUR HER

10. Le Havre – den berømte fiskerby

le havre normandiet
Le havre normandiet

Le Havre er ikke alene berømt i Normandiet, men også i hele Frankrig og resten af Europa, for byen har en af de største og vigtigste havne i Frankrig. Således kan man nemt forestille sig den betydning, som de fiskerirelaterede aktiviteter har for byen. Det betyder, at befolkningen i byen og deres traditioner er tæt knyttet til havet.

Le Havre ligger ikke langt fra Paris og endnu tættere på Rouen og Caen i det franske departement Seine Maritime. Byen ligger på højre side af Seinen og vender ud mod kysten til den Engelske Kanal. Således er det smukke landskab et af de største trækplastre, området har at byde på.

I løbet af det XVI århundrede gennemgik Le Havre nogle vigtige forandringer og historiske begivenheder. Omkring år 1516 blev der bygget en havn i Le Havre med ordre fra de franske kongelige. Herefter, i løbet af de religiøse krige i starten af 1560, gennemgik byen en kritisk periode og kom under englændernes kontrol. Der skulle dog ikke gå meget mere end et år, før franskmændene generobrede kontrollen over byen.

Havnen blev delvist genopbygget i løbet af det XVII århundrede med ordre fra Louis XIII. Efterfølgende, i løbet af det XIX århundrede, blev dele af havneområdet endnu engang genopbygget med ordre fra Napoleon. Ikke desto mindre forblev hovedtrækkene under hele forløbet uændret, og i da kan besøgende opleve stedet, som det næsten så ud oprindeligt. Foruden denne havn er der mange andre steder og bygningsværker at se i Le Havre. Et af disse bygningsværker er kirken Notre dame de Bonsecours. Kirken blev opført i løbet af det XVI århundrede og gennemgik i det XVII århundrede nogle ombygninger og blev yderligere udsmykket. Blandt andre er dette en af de bygninger, man som turist ikke må gå glip af i Le Havre.

HER SKAL DU BO – DE BEDSTE HOTELLER I LE HAVRE

11. Den historiske by Rouen – Kendt for Jeanna d’Arc

Rouen normandiet
Rouen – fantastisk smuk og historisk

Rouen er primært kendt for at være byen, hvor Jeanna d’Arc blev brændt i 1431. Foruden denne begivenhed er der mange andre historiske facts og appellerende steder, som tiltrækker turister. Således kombinerer byen en god portion historie, kunst og arkitektur på en måde, som man ikke bør snyde sig selv for.

Byen Rouen, som ligger cirka 130 km fra Paris, er hovedstaden i det franske departement Seine Maritime og samtidig et af de mest besøgte områder i Normandiet.

Musée Jeanna d’Arc er et af de mest interessant steder, man kan besøge som turist i Rouen. På dette museum kan man blive meget klogere på Jeanne d’Arc og hendes liv. Hendes liv beskrives i detaljer fra fødsel til død.

Et andet sted, man bør besøge i Roun, er Musée de la Céramique. Dette museum udstiller forskellige kunstværker i keramik og keramiske objekter kreeret af lokale kunstnere. Nogle af dem er verdenskunstnere som f.eks. Masseot Abasquesne.

Er man til kunst, kan det også anbefales at ligge vejen forbi Musée des Beaux Arts. Dette museum udstiller kunstværker af kunstnere som Caravaggio, Rubens, Corot og Poussin. Desuden har museet et specielt område, som er dedikeret til Géricault og hans kunstværker.

Monet’s berømte katedral Notre Dame de Rouen kan også opleves i byen. Denne katedral er ikke alene kendt for Monets udsmykning, men også på grund af sine arkitektoniske karakteristika.

HER SKAL DU BO I FANTASTISKE ROUEN

12. Byen Bayeux – med historie i gobeliner

Bayeux, som ligger i den franske region Normandiet, er verdenskendt for sine gobeliner. Selvom byen også kan gøre sig gældende på mange andre områder, må gobelinerne siges at være byens varemærke.

Bayeuxs gobeliner blev lavet under det XI århundrede og kan fortælle om vigtige begivenheder fra Kong Edwards epoke helt frem til hans broder Harolds død i det kendte slag ved Hastings, hvor William Erobreren slog englænderne.

Kong Edward blev gode venner med William af Normandiet, efter at han gav kongen et tilflugtssted, mens han var i eksil. Efterfølgende denne begivenhed besluttede Kong Edward i taknemmelighed at udnævne William til sin efterfølger, og sendte sin broder Harold ud for at give besked herom. Gobelinerne viser nogle af de begivenheder, som herefter fandt sted.

Efter at have gennemgået nogle strabadser, ankommer Harold til Williams bopæl og fortæller ham, at han skal efterfølge Kong Edward, hvorefter William giver sin datter til ham for at vise sin taknemmelighed. Disse begivenheder er også gengivet på gobelinerne. Det illustreres blandt andet ved, at mændene fra Normandiet vises uden hår, og de engelske mænd har overskæg, for at man skal kunne se forskel.

Da Harold vendte tilbage til sin broder King Edward, var denne blevet meget syg. På sit dødsleje bad kongen Harold om at overtage kronen. Så kun et par dage efter at Harold var vendt hjem, døde hans broder, og han blev selv den nye konge. Dette forløb kan tydeligt aflæses på gobelinerne. Selv datoen er gengivet i form af en illustration af Halleys komet, som kunne ses den 24. april 1066.

Da William fandt ud af, hvad der var sket, besluttede han sig for at slutte sig til hæren. På vej hjem fra et slag mødte Harold og hans mænd Williams hær, i hvad der kendes som Slaget ved Hastings. Også dette slag gengives tydeligt i gobelinerne. Den allersidste illustration viser, hvorledes Harold måtte lide nederlag og blev slået ihjel. Dette slag markerer afslutningen på gobelinernes illustrationer.

HER SKAL DU BO I SMUKKE BAYEUX


Del denne artikel
Mads Riberholt

Mads Riberholt

Jeg hedder Mads Riberholt og det er mig der skriver her på StorbyGuide.dk. At rejse er min helt store passion. Jeg elsker at komme ud i verden og opleve nye steder, kulturer og ikke mindst byer.
Mit mål med siden, er at gøre det let for dig at planlægge din rejse. Det gør jeg gennem spændende indlæg, anbefalinger af hoteller og seværdigheder, interviews og meget mere.

Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments